Izdvajamo

Pismo koje sam dobio od Zikrije Krkića, preko njegovog sina, elektronskom mrežom, sa molbom da ga objavim. Pismo objavljujem u cijelosti.

Ja, Zikrija Krkić, sam ubijen 1992.godine. Tijelo je zivo i samo ja znam moje bolove i Allahu ih iznosim tražeći pravdu. Zarobljen sam sa 19 godina. Torturisan na najgore načine u Omarskoj i Manjači 7 mjeseci. Imao sam svega 40kg. Svaki dan sam bio tučen i bacan misleći da sam mrtav. Protjeran sam u Norvešku gdje sam stekao petero djece. Trenutno sam 100% invalid baš zbog tih tortura. Sad nakon 20 godina mislio sam da je to davna prošlost, da su ti zlikovci koji su zatvarali nevine nestali... Oni se ponovo pojavljuju i ponovo mene uzimaju za žrtvu. Na mojim ledjima ponovo zaradjuju poene i vrše neke svoje ciljeve. Imao sam više razloga da se osvetim onima koji su me 1992.godine torturisali ako sam već prestavljen kao neki manijak. Ja nisam ubio nikoga što vjerovatno neće reći oni koji su mi ovo smjestili i zatvorili me ni kriva ni dužna. Ja znam i vidim one koji su mene i moje sugradjane mučili i ubijali. Nisam ubio niti se  „svetio“ nikome. Sada im paše da kažu da sam osvetnik zbog neke male svadje i da sam ih ubio zbog ničega i jos na TV-u izlaze i kažu  „priznao“, a ja nisam znao ni za šta me terete. Zamolio bih sve ljude koji misle da ima pravde da me podrže i pomognu koliko mogu. Ja znam da je ovo Božije iskušenje ali i ja sam ljudsko bice.

Zikrija Krkić

 


Hoce li ikad oprostiti,

Beco i Sadeta Medunjanin, ko smije oprostiti u ime njihovog Harisa, Ko ce oprostiti umjesto nastavnica: Velide i Asime Mahmuljin, hoce li im ikad oprostiti moj jaran Kockar ili moj Braco, ko ce im oprostiti u ime Damira Blaževica -Kroke, Hasana Mujicica Didinog, Brace i Mirse Bejdinih sinova, Zile i Ilkana iz Kozaruše, Muamera Kulenovica, Zoke i Ante Murgica, Mensurke Poljak i Majde Zulic, Ko ce oprostiti u ime Salke Sinanagica-Žutog ili u ime Ermina i Hirzada Bešica il’ Ademovic Emira, Hoce li iko smjeti oprostiti u ime Ekrema, Nedada i Velida, sinova Muhameda ef. Bešica, ili u ime trojice sinova majke Mejre ili trojice sinova majke Redžepe Oruc, ili trojice sinova Subhe Alic, njenog Zice, Zilhe i Bahrije ili Mehinih Ene i Ekrema, ko može oprostiti u ime šestorice Forica ili kompletne porodice Taiba Forica, ko u ime Eniza Blaževica koji je živ zapaljen u Kozarcu. Ko ce oprostiti u ime svih onih nevino pobijenih cijih se imena ne mogu sjetiti u ovom trenu?