Izdvajamo

 

OO za obilježavanje 20. jula u Prijedoru:

Sve aktivnosti završavaju s dženazom 20. jula u Kamičanima

Organizacioni odbor za obilježavanje 20. jula, dana sjećanja na strašne ratne zločine sa elementima genocida u Prijedoru i dolini Sane 2024. godine, održao je svoju prvu sjednicu na kojoj su konstituisani članovi Organizacionog odbora, usvojeni akti po kojima će odbor funkcionisati, kao što su raspoređeni zadaci za pododbore i određeni rokovi za aktivnosti. Članovi odbora su primili k znanju informaciju o do sada spremnim žrtvama za ukop, te potvrdili očekivanje da će do početka jula 2024. biti poznat broj ovogodišnjih žrtava koji će naći svoj smiraj u šehidskim mezarjima. Odbor je raspravljao o mogućnosti da se od ove godine krene sa ukopavanjem posmrtnih ostataka iz kojih se više ne može izolirati DNK uzorak, a koji se više od 10 godina nalaze u identifikacionom centru „Šejkovača“ pored Sanskog Mosta u veoma neuslovnom prostoru. Razmatrana je i opcija da program ovogodišnjeg obilježavanja 20. jula bude posvećen masovnoj grobnici na Korićanskim stijenama.

„I ove godine je tim na čelu sa muftijom bihaćkim hafizom Mehmed-ef. Kudićem izrazio spremnost da se stavi na raspolaganje kada je u pitanju organizacija obilježavanja 20. jula. Dženaza 20. jula 2024. godine u memorijalnom centru „Kamičani“ će biti završni čin aktivnosti ovog odbora, gdje će se klanjati dženaza žrtvama teških ratnih zločina sa elementima genocida u Prijedoru.

Ove godine, kao i prethodnih godina, će biti organizirani brojni kulturno-naučni i vjerski događaji. Biciklistički maraton Bihać – Prijedor – Kamičani, javne tribine i medijski sadržaj o raznim asektima ratnog zločina u Prijedoru i dolini Sane, komemorativni skup, brojni vjerski sadržaji itd. Organizacioni odbor je razmatrao prijedlog Instituta za nestale i brojnih članova porodica da se posmrtni ostaci (kosti) iz kojih se više ne može izolirati DNK uzorak ukopaju u već postojeća šehidska mezarja. Bit će upućen zahtjev Tužilaštvu Bosne i Hercegovine za odobrenje tih aktivnosti i očekuje se pozitivan rezutat. Usaglašeno je da će ovogodišnje obilježavanje 20. jula biti u znaku masovne grobnice na Korićanskim stijenama, a da će svako naredno obilježavanje biti tematski tretirana neka od poznatih grobnica u kojima su završili posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana.“ – rekao je u izjavi Nazif Horozović, sekretar Organizacionog odbora.

Organizacioni odbor za ovogodišnje obilježavanje 20. jula čine muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, dr. Mujo Begić, hafiz Amir-ef. Mahić, Benjamin-ef. Hodžić, Mirsad Duratović, Ibrahim Kahrimanović, Ermin Trnjanin i Teufik Kulašić. Za sekretara i PR-a Organizacionog odbora je predložen Nazif Horozović.

Naredna sjednica je zakazana za maj mjesec u Prijedoru, a do narednog sastanka pododbori su dužni da pripreme sve što su dobili u zadatak da realiziraju.

OO za obilježavanje 20. jula u Prijedoru

Kahrimanović kaže kako je teško procijeniti koliko je trenutno stanovnika u Kozarcu. "Negdje oko 8.000. Prije rata živjelo je ovdje blizu 25.000 stanovnika, od kojih je 95 posto bilo bošnjačko stanovništvo. Zato smo toliko i stradali. Sve kuće, svi objekti, sve je u Kozarcu bilo porušeno. Po zadnjem popisu ima nas oko 20.000."