Izdvajamo

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i ministar za raseljene osobe i izbjeglice Federacije BiH Edin Ramić danas su potpisali sporazum o zajedničkom sufinasiranju projekata putne infrastrukture na području Prijedora u koje će biti uloženo pola miliona KM.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je rekao da će kroz ove projekte biti izgrađeni putevi na području šest naselja u Prijedoru.
-Ovo je subvencionisana izgradnja puteva u kojoj učestvuju Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica FBiH, grad Prijedor i građani. Ukupna vrijednost projekta je oko 500.000 KM, u tome Ministarstvo i grad učestvuju sa po 215.000 KM, a ostali dio novca su prikupili građani. Ovo su projekti od interesa za građane Prijedora, posebno sa naglaskom na povratnike u Prijedor. Inače, putevi će biti izgrađeni na području Trnopolja, Rizvanovića, Rakovčana, Bišćana, Raškovca i Kozarca-izjavio je on.
Đaković se zahvalio ministru Edinu Ramiću i Federalnom ministarstvu sa kojim grad Prijedor dugoročno ima dobru saradnju.
Ministar za raseljena lica i izbjeglice FBiH Edin Ramić kaže da se godinama potpisuju zajednički projekti ovog ministarstva i grada Prijedora, te da su svi uspješno završeni.
-Svi projekti koje smo zajednički realizovali su poboljšali kvalitet života, prije svega u povratničkim sredinama. Zahvaljujem gradonačelniku i gradskoj upravi na podršci koju pružaju za održivost projekta. Ranije smo potpisali ugovor gdje smo zajednički udružili 100.000 KM u vezi sa određenom kratkoročnom pomoći povratnicima, pored toga danas smo potpisali ugovor sa Islamskom zajednicom za neke njihove infrastrukturne projekte-izjavio je Ramić.
On je dodao da će biti nastavljeni projekti u oblasti podrške poljoprivrede i privrede na ovom području i podrške studentima.
-Bilo je subvencionisanja doprinosa za određene privredne subjekte sa ovog područja tako da godišnje ulaganje Federalnog ministarstva na području grada Prijedora je oko 700.000 do 800.000 KM zavisno od zahtjeva sa područja grada, ali ovo je jedna od sredina koja značajno sufinansira naše projekte-zaključio je Ramić.

 

gradprijedor


Nikada zločine naših komšija zaboraviti nećemo i dok smo živi o njima ćemo svjedočiti i sve ljude na njih podsjećati. Istinu o našem stradanju ćemo konstantno širiti, a pravdu na ovosvjetskim sudovima uporno tražiti. Za istinu ćemo živjeti, raditi i umirati! Zbog toga danas na ovom mjestu želimo još jednom jasno kazati da su nas naše komšije u nedjeljnim, poslijepodnevnim satima, 24. maja 1992. godine, svojim paravojnim snagama napali, da su tada nad nama agresorski čin započeli i u narednom vremenu realizirali, da su na području naše općine više od 3.000 naših najmiliji poubijali, a njihova tijela u mnogobrojne jame i grobnice skrili, da su naše majke i sestre silovali, da su nas u logore zatvorili i u njima najtežim torturama mučili, da su naše imetke pljačkali i uništavali, da su naše džamije palili i rušili, da su nas sa ognjišta naših protjerali, da su nam povratak na njih osporavali, da se ni nakon 25 godina za zločine svoje nisu pokajali, da zločince iz svog naroda nisu izdvojili već su se s njima poistovjetili, da kosti naših najmilijih još uvijek na njima znanim mjestima kriju, da svoju omladinu lažima o nama truju, da na započetom zlu devedesetih godina i dalje ustrajavaju.

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.