Izdvajamo

Pozivamo vas da u četvrtak 30. maja u 18 časova prisustvujete panel debati na temu memorijalizacije koja će se održati u Pozorištu Prijedor.

Na panel debati će učesnici i učesnice pokušati dati odgovor na pitanja:

-Koliko je memorijalizacija važna u kulturi sjećanja?
-Kome pripadaju javni prostori i ko ih oblikuje u kontekstu kulture sjećanja?
-Ko određuje čega se sjećamo, a šta zaboravljamo?
-Koja ili kakva kultura sjećanja i memoralizacija u odnosu na rat 92-95 bi mogla imati antiratni karakter i voditi ka pomirenju?
-Da li je memorijalizacija koja polazi iz jednonacionalnih pozicija jedino moguća i da li postoje alternative?

Učesnici i učesnice panel debate su:
-Zdravka Karlica
-Davorka Turk
-Nedžad Novalić
-Edin Ramulić
-Goran Zorić


Centar za mlade KVART


Poziv u akciju za kupovinu zemljišta za proširenje Šehidskog mezarja u Kamičanima

Postovani Nijaze,

Hvala mnogo na predivnim prilozima i fotografijama kojima nas uvijek obradujes. Sve ovo sto radite danas, trag je koji ostavljate za sobom, a koji ce jednoga dana pripadati kozarackoj arhivi. Svaki put imam osjecaj da sam prosla kroz nas dragi Kozarac i zavirila pomalo u svaki njegov sokak. Vrijeme prebrzo leti, a u toj neuhvatljivoj brzini zaboravimo koliko je svaki trenutak vazan i kako ga trebamo cijeniti i po mogucnosti zabiljeziti.

Kako su govorili nasi stari, "Danas jesmo, sutra nismo.." U ovozemljskoj trci koja se sve vise pretvara u borbu za meterijalne stvari koje dominiraju, veoma se rijetko nadje vremena za dusu i cesto znacaj malih, obicnih stvari spoznamo tek kada ih pocnemo gubiti. U sustini zivimo samo za danas, jer proslost ne mozemo promijeniti, a buducnost i njenu tajnu ne mozemo unaprijed spoznati.
Vec smo to jednom iskusili na svojoj kozi, u proteklom ratu, kada smo tako brzo izgubili ono sto smo godinama sticali, a najgore od svega je gubitak ljudskih zivota.

26.04.2014
Semira Jakupovic