Izdvajamo

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, u saradnji sa Zavičajnim klubom župe Stara Rijeka i okolica, u spomen na žrtve zločina u Prijedoru i dolini rijeke Sane 1992. godine organizira obilježavanje Dana bijele trake u Zagrebu u petak, 31. maja, od 15 do 18 sati na Trgu bana Josipa Jelačića.

Program se održava s ciljem ukazivanja na diskriminaciju žrtava, poricanje i nemogućnost obilježavanja mjesta stradanja za sve žrtve rata Prijedora i njegove okolice.

Ove godine Dani bijele trake u Zagrebu bit će obilježeni postavljanjem instalacije putujućeg spomenika "Prijedor '92", autorice Anite Zečić, koja je svjedočenja i činjenice o stradavanju na tom području smjestila u postavku u obliku kupole, priopćilo je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

Avaz


Poziv u akciju za kupovinu zemljišta za proširenje Šehidskog mezarja u Kamičanima

Postovani Nijaze,

Hvala mnogo na predivnim prilozima i fotografijama kojima nas uvijek obradujes. Sve ovo sto radite danas, trag je koji ostavljate za sobom, a koji ce jednoga dana pripadati kozarackoj arhivi. Svaki put imam osjecaj da sam prosla kroz nas dragi Kozarac i zavirila pomalo u svaki njegov sokak. Vrijeme prebrzo leti, a u toj neuhvatljivoj brzini zaboravimo koliko je svaki trenutak vazan i kako ga trebamo cijeniti i po mogucnosti zabiljeziti.

Kako su govorili nasi stari, "Danas jesmo, sutra nismo.." U ovozemljskoj trci koja se sve vise pretvara u borbu za meterijalne stvari koje dominiraju, veoma se rijetko nadje vremena za dusu i cesto znacaj malih, obicnih stvari spoznamo tek kada ih pocnemo gubiti. U sustini zivimo samo za danas, jer proslost ne mozemo promijeniti, a buducnost i njenu tajnu ne mozemo unaprijed spoznati.
Vec smo to jednom iskusili na svojoj kozi, u proteklom ratu, kada smo tako brzo izgubili ono sto smo godinama sticali, a najgore od svega je gubitak ljudskih zivota.

26.04.2014
Semira Jakupovic