Izdvajamo

 

Upravni odbor BKC Prijedor je na svojoj 9.sjednici od 14.4.2024.imenovao Amela Suljića,magistra bosanskog jezika i književnosti iz Kozarca, za umjetničkog direktora BKC Prijedor na mandat do 19.9.2027.godine. Trenutno obnaša funkciju potpredsjednika Upravnog odbora BKC Prijedor.

Ovo imenovanje je uslijedilo u sklopu reforme programskog djelovanja stručnih službi i programskih odsjeka BKC Prijedor za period 2014-2017.

Biografija

Mr. sc. Amel Suljić, rođen je u Ljuboviji, R. Srbija. Osnovno obrazovanje je započeo u Bratuncu (JU Osnovna škola „Vuk Karadžić“ Bratunac) te isto nastavio u Tuzli (JU Osnovna škola „Pazar“ Tuzla). Nakon završetka Srednje medicinske škole u Tuzli, upisuje Filozofski fakultet, odsjek Bosanski jezik na kojem je diplomirao 2010. g. i stekao zvanje profesora bosanskog jezika. Na Filozofskom fakultetu u Tuzli je 2018. g. magistrirao na studijskom programu Bosanskohercegovačka književnost u književnohistorijskom kontekstu.

U svojim istraživanjima bavi se modernom i postmodernom književnošću, džender i feminističkim teorijama te usmenom književnošću. Objavljivao je naučne i stručne radove u časopisima: Društvene i humanističke studije (Filozofski fakultet u Tuzli), Časopis za filozofiju i religiju „Logos“ (Filozofski fakultet u Tuzli), Časopis za kulturno i historijsko naslijeđe „Hercegovina“ (Muzej „Hercegovina“, Mostar). Učesnik je više naučnih skupova: UNESCO-ove konvencije i bosanska iskustva na istraživanju nematerijalne baštine (Filozofski fakultet Tuzla), Treći internacionalni kolokvij – Bosanska usmena tradicija u kulturi svijeta (MFB, Filozofski fakultet Tuzla i Muzej „Hercegovina), Treći slavistički kongres (Slavistički komitet, Filozofski fakultet u Sarajevu), Četvrti internacionalni kolokvij – Bosanska usmena tradicija u kulturi svijeta (MFB, Filozofski fakultet Tuzla i Muzej „Hercegovina).

Zaposlen je u JU Osnovna škola „Kozarac“ Kozarac na radnom mjestu nastavnika bosanskog jezika i potpredsjednik je Upravnog odbora BKC-a u Prijedoru.

Pored svog osnovnog zanimanja i naučnog angažmana, mr. sc. Amel Suljić aktivan je i na polju kulture: pokrenuo je prvi regionalni konkurs za najbolju ljubavnu pjesmu pod motom U ime ljubavi je drugo ime Boga na koji su se odazvali renomirani pjesnici iz ukupno jedanaest zemalja svijeta; pokrenuo je prve časove bosanskog jezika za učenika u RS-u koji po nastavnom planu i programu ne izučavaju bosanski jezik u svojim matičnim školama, organizator je velikog broja kulturnih i obrazovnih radionica, seminara i ekskurzija za učenike osnovih škola s područja grada Prijedora; organizirao je i sproveo niz investicionih projekata u oblasti obrazovanja – donacije lektirskog programa i školske opreme.

Umjetničkom direktoru Amelu Suljiću i njegovom timu saradnika u programskim stručnim odsjecima BKC Prijedor, želimo sretan i uspješan rad, sa što više kvalitetnih programa iz kulture i umjetnosti

Izvor: BKC u Prijedoru.

“Želja nam je da se Bosna i Hercegovina razvija u miru. Mi ne želimo nikakve podjele, jer je ovo naša jedina domovina za koju su se borili naši najbolji sinovi, naša sabraća i mi ćemo morati stati jednog dana pred njih i morat ćemo im kazati šta smo uradili za našu domovinu, za koju su oni dali svoje živote”, izjavio je danas u Prijedoru ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Salko Bukvarević na Svečanoj akademiji održanoj povodom 25. novembra (2016. god.), Dana državnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).