Izdvajamo

 

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu u Prijedoru je organizovana šetnja gradskim šetalištem čime je javnost još jednom upoznata da je ova lokalna zajednica prijateljski raspoložena prema ovoj populaciji.

Šetnju je organizovalo Udruženje građana za pomoć i podršku licima i porodicama lica sa atipičnim razvojnim karakteristikama "Plavi balon".
Predsjednik Udruženja Vojin Nišević izjavio je da udruženje ima 58 članova od čega je 22 djece.
" Što se tiče broja soba sa autizmom u Prijedoru, Centar za socijalni rad nas je informisao da u Prijedoru ima 36 osoba sa poremećajem iz spektra autizma od kojih je 6 registrovano prošle godine što znači da je taj broj u porastu na šta mi stalno upozoravamo", izjavio je Nošević novinarima.
On je dodao da je saradnja sa Gradskom upravom veoma dobra i da očekuju da će napredati jer se radi o relativno skoro osnovanom udruženju.
" Naša je ideja bila , a za to trebaju značajna finansijska sredstva da mi ovdje imamo u našem udruženju bar jednog logopeda , defektologa i psihijatra i psihologa, makar da nam dolazi pod ugovorom ili nešto, ali za to trebaju značajna sredstva", ističe Nišević.

On je dodao da im je Dom zdravlja izišao u susret i zaposlio jednog logopeda, ali da je to nedovoljno te da će se u narednom periodu raditi dalje u tom pravcu.
Načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije Aleksandar Milješić izjavio je da je Udruženje osnovano prošle godine i da je grad Prijedor prepoznao njihov rad.
" Imamo veoma dobru komunikaciju i trenutno zajedničkim snagama radimo na pronalaženju adekvatnog prostora za njihov rad", rekao je Milješić.
On je dodao da su u budžetu grada obezbijeđena sredstva za sufinansiranje redovnih aktivnosti udruženja i da su oni u okviru projekta Reload 2 koji finansira Evropska unija , a implementiora UNDP BiH u saradnji sa gradom Prijedor uspješno realizovali projekat` Ostvari svoje pravo` finansijski podržano sa 18.000 KM.
Ove godine se u svijetu obilježava pod motom "Nismo nevidljivi".U Prijedoru je obilježen pod motom "I ja volim nekog s autizmom". Puštanjem plavih balona u vazduh se želi istaknuti nedovoljna informisanost javnosti o ovom poremećaju koji je sve prisutniji u našem društvu.

prijedorgrad

Juče smo živjeli zajedno,

danas smo pouka jedno drugom

- Mustafa Širbić