Izdvajamo

 

Večeras je, u organizaciji Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca - Regionalni odbor Bosanska Krajina i Bosanskog kulturnog centra u Prijedoru, održana radionica: “Usmena tradicija i kamišibaj” za profesore bosanskog jezika i razredne nastave.

Prof. dr. Vildana Pečenković, predsjednica Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca - Regionalni odbor Bosanska Krajina je održala uvodnu riječ i predstavila glavne ciljeve radionice.
Predavanja o usmenoj književnosti, s akcentom na sevdalinku, održala je prof. dr. Amira Dervišević, redovna profesorica na Pedagoškom fakultetu u Bihaću.

Japansku tehniku kamišibaj (nastanak i način na koji se ova tehnika koristi) je, u uvodnom predavanju, predstavila jedina trenerica kamišibaj tehnike u Bosni i Hercegovini mr. sc. Nermina Delić.
Nakon toga je upriličena radionica koja je za temu imala bosanskohercegovačku sevdalinku “Ima l’ jada k’o kad akšam pada”, pod rukovodstvom mr. sc. Nermine Delić.

Učesnici večerašnje radionice su bili profesori bosanskog jezika i razredne nastave iz Prijedora, Kozarca, Sanskog Mosta i Ljubljane.

FB/BKCuPrijedoru

PUTNIČE,

TO ŠTO SI SAD TI,

TO SAM NEKAD BIO JA!

A TO ŠTO SAM SAD JA,

TO ĆES JEDNOM BITI TI!

Sa jednog nišana sa mezarija u Kozarcu