Izdvajamo

 

Povodom početka posta i nastupajućeg mjeseca Ramazana, u gradskom pozorištu održana je manifestacija "U susret Ramazanu", koju tradicionalno organizuje Kulturno-umjetničko društvo "Osman Džafić" iz Prijedora.

Osim ovog KUD-a, u programu su učestvovali članovi hora "Harmonija" iz Sanskog Mosta.
„Program je bio prožet sa puno duhovne muzike, a imali smo i prikaz iftara, tradicionalnog obroka koji se sprema nakon dugog posta. Organizatori smo ove manifestacije već dugi niz godina, a večeras je na binu izašlo oko 80 učesnika", rekla je Alma Semanić, sekretar KUD-a "Osman Džafić".

Benjamin efendija Hodžić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Prijedor, rekao je da vjernici Bošnjaci sa radošću iščekuju mjesec Ramazan. On je izrazio zadovoljstvo omladinom koja, kako je rekao, iz godine u godinu njeguje svoju tradiciju.
Prvi dan posta ove godine počinje 23. marta, a Ramazanski bajram vjernici dočekuju 21. aprila.

V.N./Kozarski/ Foto:Nijaz-Caja Huremović

Nismo stigli pobjeći prije čišćenja.

Za mlade da pojasnim šta je to čišćenje. To je kad vojska traži žive i koga nađu ubija, a ponekog su odvodili u logore.

Iz trapa smo slušali kad vojnici govore "Da mi ga je vidjeti živa, nož će mi zarđati".

Mi smo u skloništu (trapu) pokušavali ostati tihi u strahu da nas ne pronađu. Moj otac Bejdo i Asimov otac Vahid su bolovali astmu. U trapu koji je bio negdje 1,5 x 2,5m a visine nekih 90cm, a nas 13. Bilo je jako zagušljivo i kad se sjetim da smo i nuždu vršili tu, pitam se kako su njih dvojica uspjevali kašalj zabušavati. Ovo pišem i plačem...

Nijaz Huremović