Izdvajamo

 

Povodom početka posta i nastupajućeg mjeseca Ramazana, u gradskom pozorištu održana je manifestacija "U susret Ramazanu", koju tradicionalno organizuje Kulturno-umjetničko društvo "Osman Džafić" iz Prijedora.

Osim ovog KUD-a, u programu su učestvovali članovi hora "Harmonija" iz Sanskog Mosta.
„Program je bio prožet sa puno duhovne muzike, a imali smo i prikaz iftara, tradicionalnog obroka koji se sprema nakon dugog posta. Organizatori smo ove manifestacije već dugi niz godina, a večeras je na binu izašlo oko 80 učesnika", rekla je Alma Semanić, sekretar KUD-a "Osman Džafić".

Benjamin efendija Hodžić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Prijedor, rekao je da vjernici Bošnjaci sa radošću iščekuju mjesec Ramazan. On je izrazio zadovoljstvo omladinom koja, kako je rekao, iz godine u godinu njeguje svoju tradiciju.
Prvi dan posta ove godine počinje 23. marta, a Ramazanski bajram vjernici dočekuju 21. aprila.

V.N./Kozarski/ Foto:Nijaz-Caja Huremović

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.