Izdvajamo

 

Kultuno-umjetničko društvo Kozara iz Kozarca, Prijedor, oficijelno postoji od 1975, a pisani tragovi o njegovom nastanku, prema riječima umjetničkog rukovodioca (koreografa) Hamdije Joldića, postoje iz 1902. godine.

Trenutno imaju stotinjak aktivnih članova u muzičkoj folklornoj i dramskoj sekciji u tri uzrasta: pioniri, seniori i veterani
- Trudimo se i održavamo našu kulturu i naše običaje koliko smo u mogućnosti u mjestu u kojem živimo, u najvećem povratničkom mjestu u Republici Srpskoj, u Kozarcu. Mi postavljamo igre, plesove i muziku iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Nemamo predrasuda prema bilo kome, ali normalno, baštinimo najviše bošnjačku muslimansku igru te naše običaje, kazao je Joldič.

Članovi KUD-a Kozara gostuju širom Bosne i Hercegovine. Imaju dosta prijatelja u cljeloj BiH, u Hrvatskoj, Austirji Švicarskoj, Turskoj.
Joldič je dio kultumo-umjetničkog društva četiri i po decenije. Predsjednica KUD-a je njegova supruga Mirjana Joldić.
Tradidonalno u julu organizuju smotru folklora u Kozarcu. Prošle godine na 12. smotri učestvovala su brojna kulturno-umietnička društva.

Oslobođenje

Kad smo živjeli dole u Bosni uvijek smo se veselili tom četvrtku i da idemo na pijacu i vidimo nekog od poznati, a sad zahvaljujući Caji opet se veselimo četvrtku jer nas naš dragi Caja uvijek obraduje sa novim slikama i svojim izvještajem. Veliko ti hvala i da te dragi Allah dž.š. nagradi za tvoje dobro koje činis. Veliki selam svima.

Četvrtak
Refika , 30. July 2011