Izdvajamo

Sarajevo, 09. 09. 2020.

Reakcija Stranke za BiH na pokušaj gradnje auto puta Banja Luka — Prijedor kroz pet bošnjačkih mjesnih zajednica Niste nas otjerali sa naših ognjišta genocidom, a sada nas želite otjerati "urbicidom" Stranka za Bosnu i Hercegovinu osuđuje pokušaj izgradnje auto puta Banja Luka — Prijedor kroz naselja pet mjesnih zajednica: Kevljani, Kamičani, Kozarac, Kozaruša i Trnopolje.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu jasno želi poručiti da mi pozdravljamo gradnju ovog auto puta. Uvijek smo cijenili svaki investicijski poduhvat u našoj zemlji, ali nikada nećemo dozvoliti da se auto put gradi kroz bošnjačka, povratnička naselja i na taj način ruši na stotine kuća i imanja.

Za nas je ovo pokušaj novog etničkog čiščenja i ono što u ratu nije učinjeno genocidom da se sada završi "urbicidom". Skrivanjem prednacrta i nacrta od očiju javnosti i od građana Kozarca, bez javnih rasprava, Vlada entiteta Republika Srpska i JP Autoputevi RS želi porušiti na stotine kuća, uništiti hektare i hektare obradive zemlje od koje živi i preživljava većina povratnika u Kozarcu i ostalim mjesnim zajednicama.

Još jednom pozivamo sve nadležne institucije entiteta Republika Srpska da se uključe u rješavanje ovog problema i iznađu alternativno rješenje trase auto puta, a da zaborave na rušenje povratničkih bošnjačkih kuća.

 

Press služba Stranke za Bosnu i Hercegvinu

"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...