Izdvajamo

Demokratska fronta je zaprimila molbu građana MZ Kozarac, Prijedor u vezi sa izmještanjem trase autoputa Banja Luka – Prijedor. U vezi sa Demokratska fronta poručuje da apsolutno podržava zahtjeve građana mjesnih zajednica koji bi bili oštećeni izgradnjom ove trase.

Također, podsjećamo da je predsjednik Demokratske fronte i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić već ranije pozvao vlasti entiteta RS da poštuju Dejtonski mirovni sporazum odnosno Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, s obzirom na to da se planiranom trasom autoputa Banja Luka – Prijedor predviđa rušenje većeg broja povratničkih kuća i uništavanje imovine, s čim se povratnici i vlasnici imovine ne slažu te insistiraju na promjeni trase autoputa.

„Planirana trasa autoputa Banja Luka-Prijedor, u dijelu povratničkog naselja Kozarac dijeli ovo naselje na dva dijela, predviđa rušenje većeg broja povratničkih kuća i oduzimanje poljoprivrednog zemljišta povratnika, ali i onih koji se još nisu vratili. Na ovaj način ugrožava se pravo protjeranih, izbjeglica i raseljenih osoba da se slobodno vrate u svoje predratne domove u Kozarcu, pravo garantirano Aneksom 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma“, poručio je tada Komšić, te dodao da Vlasti manjeg bh. entiteta trebaju da na identičan način kao i u slučaju povratničkih naselja u okolini Modriče izmjeste trasu autoputa na način da se izbjegne rušenje kuća povratnika na području Kozarca.

Također, smatramo da predstavnici povratnika (SDA i SBIH) u Narodnoj skupštini Republike Srpske moraju konačno reagovati na kršenje Ustavom zagarantovanih prava povratnika kroz institucije Republike Srpske, te se probuditi iz sna u kojem su bili kada su glasali za usvajanje Plana parcelacije za trasu autoputa.

Želimo puno sreće povratinicima u Prijedoru u nastavku borbe za sprečavanje kršenja Vaših prava, te im u svakom smislu stojimo na raspolaganju za pomoć.


fronta.ba

Juče smo živjeli zajedno,

danas smo pouka jedno drugom

- Mustafa Širbić