Izdvajamo

Sanjanin Hikmet Seferović, uspješno je uzgojio u svom vrtu malu plantažu od desetak stabala banana, a ove godine očekuje ukusne plodove i rekordan urod ovog egzotičnog voća.

Kaže kako je njegov sin prije nekoliko godina dobio sjeme banane te ga zasadio u vrtu ispred kuće. Inače, članovi ove porodice su pasionirani ljubitelji i uzgajivači ukrasnog drveća, pa su odlučili da naprave eksperiment i sa uzgojem ovog južnog voća.

Seferović kaže kako se radi o biljci koja izuzetno brzo napreduje i raste, ali je osjetljiva na niske temperature, zbog čega ju je tokom zimskog perioda i mrazeva potrebno dobro zaštititi.

 

Sem toga, stabla banane su izgledom veoma lijepa i predstavljaju neobičan dekor u dvorištu”, dodaje on. Ističe da se prolaznici često zaustavljaju pred njegovom ogradom i u nevjerici gledaju vrt. Mnogi fotografišu stabla te ga pitaju kako je uspio uzgojiti banane.

Seferović, međutim, osim banana, u vrtu oko svoje kuće uzgaja i drugo egzotično voće neuobičajeno za ovo podneblje. Spas od oštre bosanske zime većina stabala pronađe u prostranoj i toploj garaži, a ona koja su posađena utople kako im zima i niske temperature ne bi mogle naškoditi.

inmedia.ba

Samo oni koji se plaše da zauzmu neki stav u životu, prihvataju na sebe ulogu dobre duše. Uvijek je neuporedivo lakše vjerovati u sopstvenu dobrotu, nego se sukobiti sa drugima i boriti se za svoja prava. Sigurno je lakše otrpjeti uvredu ne uzvrativši je, nego smoći hrabrost i upustiti se u borbu sa jačim od sebe; uvijek možemo reči da nas bačeni kamen nije pogodio, a onda tek noću, u samoći, oplakivati, svoj kukavičluk... Trgni se čovječe.