Izdvajamo

 

Zaustaviti izgradnju fabrike u novogradskom naselju Blagaj, cilj je mještana ovog povratničkog mjesta. Osnovni razlog zbog kojeg istrajavaju u borbi jeste strah da bi radovi mogli ugroziti okoliš i sam tok rijeke Sane, koja se nalazi u neposrednoj blizini, a za koje tvrde da izvođač uopšte nema ni dozvole.
Blagaj, povratničko naselje u Novom Gradu. Svakodnevnicu koja je ionako teška, mještanima otežavaju radovi iza kojih stoji firma “Japra”,nedaleko od njihovih kuća, uz rijeku Sanu. Uvjeravaju ih da je riječ o fabrici za mljevenje dolomita koja bi im, kažu, nanijela samo štetu. Hasan Šumić prisjeća se 2014. i poplava na ovom istom mjestu.

HASAN ŠUMIĆ, mještanin naselja Blagaj

"Ovdje ispod ovog mosta voda je prolazila 'na tanko'. Sad s ovim nasipom će biti ugrožen, isto tako putna komunikacija u okolnim selima.Hoće li to prašiti, štetiti našim usjevima? Ako nemam svoje povrće za jesti, šta ću? A vjerovatno hoće".

Saglasnost mještana niko nije ni tražio. Imaju li u firmi “Japra” potrebne dozvole, Studiju procjene utjecaja na životnu sredinu, kao i sve ostalo što je potrebno, nisu nam odgovorili. Mještani tvrde da nemaju.

FIKRET HALILOVIĆ, mještanin naselja Blagaj

"Oni kažu da je projekat u izradi, nemaju ga, krenuli su s radovima na blef i bez ičega.Ti vjetrovi neće biti kakvi su bili.Nama će se zadržavati, a ne treba, treba da negdje odlaze. Na koju će stranu za to sve trebaju studije da se građanima objasni i da pristanu na takvo nešto".

HASAN RASAVAC, odbornik u OV Novi Grad

"Nismo mi protiv gradnje, industrije, zapošljavanja, ali smo protiv zastarjele tehnologije koja će nanijeti samo štetu i otjerati ovo malo ljudi.Od čega ljudi žive ovdje? Od poljoprivrede. Sutra je ovdje prašina.Znam da će biti, oni samo lažu, petljaju".

Načelnik podsjeća kako je pomenuta zemlja u vlasništvu firme Japra. Tražio je garancije da slične fabrike već postoje u urbanim sredinama i da nema opasnosti po okoliš.

MIROSLAV DRLJAČA, načelnik Opštine Novi Grad

"U medijima se govorilo da se radi o fabrici vještačkog đubriva. Ne, nije to ta priča nego se taj materijal, kalcij-karbonat, melje i pakuje. Te frakcije služe za zemljišta koja su previše kisela".

Radovi se odvijaju i dalje. Sa dozvolama ili bez, upitno je, ali mještani poručuju kako odustati neće. Planiraju organizirati i mirni protest kako bi skrenuli pažnju nadležnih da reagiraju u skladu sa zakonom.


Izvor: BHRT/ Armin Pašić (B.E.G)

Doticni Ramo Besic je reko istinu. Barem ja uvijek zeljno ocekujem cetvrtak, bas iz ovog razloga. Da bi vidio ove lijepe slike iz naseg prekrasnog Kozarca, i da procitam koji haber. Moze to biti i sitnica, mozda slika ukalamljene vocke, da meni vec bude toplo oko srca. Hvala puno za ovaj trud, na slikama i haberu i samo dalje tako.

Četvrtak