Izdvajamo

 

Trenutni vodostaj rijeke Sane 453 centimetara i Sana je u porastu , a prema podacima kojima raspolaže Gradski štab za vanredne situacije vodostaj rijeke Sane u Ključu opada što bi moglo da bude ohrabrujuće za naredne sate.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor , koji je i komandant Gradskog štaba za vanredne sitaucije , sa dežurnim ekipama vatrogasaca i civilne zaštite je neprekidno na terenu, potvrdio je da se stanje na terenu donekle stabilizuje budući da je trenutno prestala da pada kiša.

„ Očekujemo i blagi pad ukoliko ne bude većih padavina u Sanskom Mostu i Ključu“, izjavio je Javor.

On je potvrdio da je trenutno rijeka Miloševica u koritu.

„ Uradili smo sve što smp mogili početkom ove godine upravo da povećamo protok rijeke Miloševice i to je sigurno dalo rezultata“, rekao je Javor.

On je dodao da se trenutno snima stanje na terenu jer ima zaplavljenih objekata.

Gradonačelnik je istakao da je količina padavina koja je prema podacima Republičkog hitrometeorološkog zavoda pala u posljednjih 30 sati koja odgovara količinikoja padne za 30 dana.

„ Srećom, nemamo većih šteta na terenu osim par mjesta gdje su izlile podzemne vode i okružile pojedina domaćinstva i učinićemo sve da oni budu bezbjedni“, istakao je Javor.

On je u poslijedpodnevnim časovima obišao Bišćane i Hambarine gdje je sa dežurnim službama dopremao osnovne potrepštine i hranu porodicama čije su kuće zaplavljene.

Paketi interventne pomoći stigli su do šestočlane porodice u Bišćanima , a u Ljubiji je zbog odrona i opasnosti po devetočlanu porodicu izvršena evakuacija i porodica će biti smještena u Centar za socijalni rad.

U ovim trenucima traje obilazak Raškovca i Gomjenice te ostalih dijelova grada gdje prijeti izlijevanje vode.

Pred dežurnim službama je još jedna duga noć pogotovo što podaci govore da je vodostaj rijeke Gomjenice za samo sat vremena porastao za 40 cm.Prema podacima na sajtu grada vodostaj Gomjenice je trenutno 504 centimetara.

Građani, kojima je neophodna pomoć neka se jave na dežurni telefon 123 ili 052-231-811.

Kabinet gradonačelnika Prijedora

"Mi smi pripadnici Srpskog naroda i osuđujemo kompletno etničko čišćenje i zločine koje su počinili zločinci iz našeg naroda. Mi se zalažemo za zajednički život i Bosnu i Hercegovinu i želim da naša djeca žive zajedni sa svim našim narodima u BiH. Ja sam Klaudija Pecalj i rodom sam iz Zenice, a moj muž je Milan Pecalj. Husein Ališić je napisao knjigu na engleskom jeziku i u toj knjizi piše o mom mužu. Za vrijeme rata, Husein je živio u Banja Luci i moj muž je sve naše dokumente dao njemu da bi on izašao sa svojom porodicom vani. Milan je čuvao Huseinovog brata koji je bio pretučen i nije se bojao da pomogne prijatelju Bošnjaku.
Ja sam rođena u Zenici među Hrvatskim i Bošnjačkim narodom i žao mi je za sve što se desilo u ratu, jer ja želim da živimo sa svim narodima u Bosni i Hercegovini". Kazali su nam Klaudija i Milan Pecalj, pripadnici Srpskog naroda iz Donjih Garevaca.

26.05.2017. god.