Izdvajamo

 

Danas je u Vatrogasnom društvu Kozarac organizirana svečanost povodom primopredaje doniranog vatrogasnog vozila.

Donaciju vatrogasnog vozila, sa svom pratećom opremom, obezbijedila je Humanitarna organizacija Bauern helfen Bauern iz Austrije, u saradnji sa Vatrogasnim društvom iz Salzburga i Fondacijom “Idriz Jakupović” iz Sanskog Mosta.

Od danas će Vatrogasno društvo biti bogatije za jedno moderno vozilo, velikog kapaciteta, koje je Vatrogasnom društvu bilo izuzetno potrebno kako bi vatrogasci na terenu bili u mogućnosti efikasnije i brže djelovati u kriznim situacijama.

Na svečanosti je dodjeljeno posebno priznanje Doraji Eberle za njeno nesebično zalaganje u humanitarnom radu u Bosni i Hercegovini i donaciji koju je obezbijedila Vatrogasnom društvu Kozarac.

Svi učesnici su istakli da je ovo početak jedne šire saradnje između Austrije, grada Salzburga, Kozarca i Prijedora.

Na svečanosti su govorili: Mersad Fazlić, predstavnik Vatrogasnog društva Kozarac, Doraja Eberle, predsjednica Humanitarne organizacije Bauern helfen Bauern, prof. dr. Sanel Jakupović, predsjednik upravnog odbora Fondacije “Idriz Jakupović”, Radovan Martić, predstavnik Vatrogasnog društva Prijedor, mr. sc. Amel Suljić, voditelj programa.

Tekst: Amel Suljić/foto: Nijaz-Caja Huremović

Paradoks našeg vremena!

Naučili smo kako da preživljavamo, ali ne i kako da živimo. Dodajemo godine životu, ali ne i život godinama.

"Paradoks našeg vremena je da imamo veće zgrade, ali kraće živce; šire puteve, ali uže vidike; trošimo više, a imamo manje; kupujemo više, uživamo manje. Imamo veće kuće, a manje porodice; više udobnosti, a manje vremena; imamo više diploma, ali manje razuma; više znanja, a manje rasuđivanja; više stručnjaka, a još više problema; više znanja u medicini, a sve manje zdravlja.

Kaže Uzvišeni: “Znajte da život na ovom svijetu nije drugo do igra, i razonoda, i uljepšavanje, i međusobno hvalisanje i nadmetanje imecima i brojem djece! Primjer za to je bilje čiji rast poslije kiše oduševljava nevjernike, ono zatim buja, ali ga poslije vidiš požutjela, da bi se na kraju skršilo. A na onom svijetu je teška patnja i Allahov oprost i zadovoljstvo; život na ovom svijetu je samo varljivo naslađivanje.” (El-Hadid, 20.)

#Lijepa_riječ