Izdvajamo

 

Na Debelom Brijegu, Dom Planinarskog društva "Mrakovica" Kozarc, danas (18.03. 2023) je održana jedanaesta manifestacija koja nosi naziv „Crimužijada“, a koja je i ove godine privukla pažnju velikog broja posjetilaca. Organizator ove tradicionalne manifestacije je PD „Mrakovica“.

PD "Mrakovica" već tradicionalno i na daleko poznati kao dobri organizatori ovakvih i sličnih manifestacija.

"Ovo već je postala tradicija da se u ovo doba godine bere i priprema sa jajima crijemuža.Danas je Kozarac, Balkan u malom. Došli su nam gosti iz Srbije pet društava, jedno iz Hrvatske, više od deset iz BiH, oba entiteta"kazao nam je Muhamed-Braco Kulašić, predsjednik PD Mrakovica Kozarac.

Današnju crimužijadu su pripremale članice PD "Mrakovica".
Za dobru crimužijadu one su morale razbiti oko 800 jaja, 6 litara ulja, i 5 vreće crimuže.

Uz crimužu i specijalitete sa ovom biljkom, planinari tradicionalno pripremaju i kuhani grah. Danas je to bio veliki kazan sa više od 200 porcija. Grah je kuhala Ćile, Adem Blažević i Hare Crnić,
Grah je bio izvrstan, svi oduševljeni.

Nije izostala ni muzika uživo kao i Tamkinih šest maslenica i tri kukuruze.

"Ovo je već jedna tradicija"Crimužijada", a svako društvo ili narod koji nema svoju tradiciju koji nema obićaje gubi svoj smisao. Ovo društvo, PD Mrakovica, krenulo je prije 13 godina jednim činom crimužijade (Dvije godine nije održavana zbog korone), jer je Kozara puna tog biljnog svijeta, a on je izuzetno blagodatan, kvalitetan, koristan, pa i preporuka i poruka sa ovog skupa je: Ova prva proljetna biljka, koristite je što više. Ona je čistać organizma" Kazao je, jednom prilikom za Kozarac.eu, Hamdija Kahrimanović.

"Mi smi pripadnici Srpskog naroda i osuđujemo kompletno etničko čišćenje i zločine koje su počinili zločinci iz našeg naroda. Mi se zalažemo za zajednički život i Bosnu i Hercegovinu i želim da naša djeca žive zajedni sa svim našim narodima u BiH. Ja sam Klaudija Pecalj i rodom sam iz Zenice, a moj muž je Milan Pecalj. Husein Ališić je napisao knjigu na engleskom jeziku i u toj knjizi piše o mom mužu. Za vrijeme rata, Husein je živio u Banja Luci i moj muž je sve naše dokumente dao njemu da bi on izašao sa svojom porodicom vani. Milan je čuvao Huseinovog brata koji je bio pretučen i nije se bojao da pomogne prijatelju Bošnjaku.
Ja sam rođena u Zenici među Hrvatskim i Bošnjačkim narodom i žao mi je za sve što se desilo u ratu, jer ja želim da živimo sa svim narodima u Bosni i Hercegovini". Kazali su nam Klaudija i Milan Pecalj, pripadnici Srpskog naroda iz Donjih Garevaca.

26.05.2017. god.