Izdvajamo

 

Merhametova Ambulanta porodične medicine danas je svečano otvorena u Bosanskoj Dubici u prisustvu nekoliko stotina ljudi.

Ovo je prvi put u historiji da Merhamet pokreće ovakav projekt u Bosni i Hercegovini, čime se dodatno osnažuje zdravstvena infrastruktura tog kraja.

Izgradnju ambulante finansirala je nevladina organizacija Rahman International iz Kuvajta, sa sjedištem u Sarajevu. Ambulanta, površine 134 kvadrata, izgrađena je uz vrijednost od 162.000 KM, koje je osigurala navedena organizacija iz Kuvajta.

- Ubrzo krećemo sa izgradnjom Centra za zdravo starenje i jetime, te zgradom Merhameta sa savremenom narodnom kuhinjom u kojoj ćemo pripremati 500 obroka za četiri grada koji gravitiraju ka Dubici. Ovo će biti jedan od najvećih kompleksa na prostoru ovog dijela Bosne i Hercegovine - izjavio je direktor Merhameta Bosanska Dubica i predsjednik RO Merhamet Banja Luka Jasmin Spahić.

Otvaranje ove ambulante predstavlja značajan korak naprijed za Merhamet i lokalnu zajednicu, osiguravajući pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti za stanovnike Bosanske Dubice i okolnih područja. Projekti koji su u planu dodatno će unaprijediti socijalnu i zdravstvenu zaštitu, pružajući podršku najugroženijim kategorijama društva.

- Živimo u vremenu raznih kriza pa tako i krizi zdravstva, ja kao zdravstveni radnik i ljekar sam u žiži tih zbivanja i mogu kazati da će ova ambulanta puno značiti jer postoji sloj ljudi koji se ne mogu obratiti nikome, a kada imate jednu ambulantu u koju možete doći bez knjižice, uputnice i priprema, i da se obratite za pomoć to puno znači našem narodu i građanima Bosanske Dubice. U to ime bih čestitao Jasminu Spahiću što je krenuo u ovaj projekat i što pomaže našim građanima jer to nam puno znači - kazao je dr. Mensur Vojniković, ljekar koji će volonterski raditi u toj ambulanti.

Očekuje se da Ambulanta uskoro krene sa radom u punom kapacitetu i da će svi građani Bosanske Dubice, koji se nalaze u stanju socijalne potrebe moći dobiti besplatne ljekarske usluge i preglede.

Potpredsjednik Narodne skupštine bh. entiteta RS Mirsad Duratović je kazao kako je pomogao projekt u okviru svojih mogućnosti, te najavio da će podržati i naredne projekte Merhameta u korist svih građana Bosanske Dubice.

Svečanosti otvora Merhametove Ambulante prisustvovao je i Darko Banjac, zastupnik u Narodnoj skupštini RS i direktor Specijalne bolnice za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Mlječanica“ u Bosanskoj Dubici.

-Ambulanta, zdravstvo, liječenje i zdrav život su nešto što uvijek moramo podržati i kao direktor Specijalne bolnice "Mlječanica" ali i kao narodni poslanik uvijek ću podržati ovakve projekte i biti uz njih. Ovo je dokaz da kada ostavimo po strani naše različitosti možemo mnogo uraditi za građane Dubice i cijelu Kozarsku Dubicu - istakao je Banjac.

(Vijesti.ba / Fena)

"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...