Izdvajamo

 

„Jutros oko 5 sati dobio sam informaciju o zlatu u Kini. Još jednom smo jako ponosni na našeg sina Darisa. Iz daleke Kine su nam javili da je sa kolegicom na projektu, Hadžerom Đug, osvojio zlatnu medalju na prestižnom takmičenju, Chinese Adolescents and Tehnology Inovation“.
Supruga Edita i ja smo danas najsretniji ljudi na svijetu“, riječi su Zebira Filovića, oca supertalentovanog Darisa koji je još jednom potvrdio da BiH ima dosta pametne i talentovane omladine.

Tandem Đug-Filović je u kineskom gradu Tianjinu, u konkurenciji preko 500 projekata iz 55 država, došao do zlatne medalje. Oni su predstavili projekat koji omogućava besplatno centralno grijanje aa domaćinstva. Iza njih su brojni uspjesi širom svijeta.

Osvojili su dvije zlatne medalje na Naučnoj olimpijadi u Sarajevu (BOSEPO). Bronzanu medalju su osvojili u New Yorku na Genius olimpijadi, a još jedno zlato na Internacional Greenwich Olimpijadi u Londonu. Nakon zlata u Kini, bio bi red da se nadležne institucije u BiH raspitaju o Hadžeri Đug i Darisu Filoviću.

“Zlatna djeca“, učenici „Ričmond park koledža“ u Bihaću, dragulji su koje treba čuvati. U ime našeg portala koji prati njihove uspjehe, iskrene čestitke kako njima tako i onima koji su pružili podršku.

Senudin Safić /Mojprijedor.com

Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.