Izdvajamo

 

Od subote, 11. maja 2024. godine, Islamska zajednica Bošnjaka u Nizozemskoj zvanično je bogatija za još jednu džamiju u džematu IKC Hajr u gadu Enschedeu.

Ovi historijski trenuci obilježeni su posebnim gostovanjem izaslanika reisul-uleme dr. hfz. Mensur-ef. Malkića, direktora Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

- Prenosim vam selame i čestitke reisul-uleme, njegovog zamjenika i članova Rijaseta. Budite istrajni u očuvanju islama kod sebe i u svojim porodicama! Hvala vam što ste dio Islamske zajednice Bošnjaka u Nizozemskoj i na taj način ste povezani sa našom Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini, koju predvodi uvaženi reisul-ulemom dr. Husein-ef. Kavazović. Mi smo jedna zajednica. Uvijek imajte na umu da ste muslimani, da ste Bošnjaci, da dolazite iz Bosne i Hercegovine, naše domovine i iz našeg Sandžaka. Tamo su mezarja naših očeva i djedova - kazao je drektor Malkić na svečanosti povodom otvorenja džamije.

 

Poručio je prisutnim da čuvaju vezu s mjestima iz kojih su došli i da održavaju veze i ne zaborave svoj rodni kraj.

- U isto vrijeme, trudite se da doprinesete razvijanju dobrih odnosa između Kraljevine Nizozemske i Bosne i Hercegovine. To je važno za nas u Bosni ali i za vas koji ovdje živite. Širite i učvršćujte prijateljstva u svim hairli projektima i planovima, i poštujte zakone ove zemlje, na koncu to i morate, ovo je sređena zemlja. Osjećajte se dijelom ovog društva, ali živite islam! - kazao je direktor Malkić.

 

Prof. Aldin-ef. Šahbazović, glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Nizozemskoj, izrazio je zahvalnost svima koji su doprinijeli na bilo koji način realizaciji ovog svečanog čina te istaknuo važnost zajedništva u vjeri i očuvanja kulture, jezika i tradicije, ali i otvorenosti prema novim iskustvima.

Samir Hajdarević, predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Nizozemskoj, naglasio je jačanje Islamske zajednice i njen značaj u promicanju suživota, kako unutar Bosne i Hercegovine, tako i izvan njenih granica.

Elvedin-ef. Softić, imam džemata i Jasmin Mašić, predsjednik džemata Hajr, predstavili su prisutnima kratak historijat ovog džemata uz sve napore i iskušenja koja su njegovom prethodila osnivanju i otvaranju džamije, ističući važnost predanog truda i upornosti kao ključnih faktora u postizanju značajnih dostignuća poput ovog događaja.

Nakon što je izaslanik reisul-uleme džamiju u džematu Hajr zvanično proglasio otvorenom i vakufom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, čast da prvi otključaju i otvore džamiju pripala je dvjema porodicama - Softiću i Jusufović, odnosno, Elvedin-ef. Softić i njegovoj supruzi Ameli i Hajrudinu - Hajri Jusufoviću i njegovoj supruzi Šerifi.

 

 Na svečanosti otvorenja džamije, uz brojne džematlije i predstavnike lokalne zajednice, prisustvovali su i ugledni gosti iz različitih dijelova Europe, kao što su Nizozemska, Njemačka, Belgija, Norveška i drugi. Dodatnu važnost ovih svečanih trenutaka svojim dolaskom dao je i gospodin Almir Šahović, ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Nizozemskoj.

Uz jako sadržajan program, otvorenje džamije u Enschedeu obilježili su poznati izvođači Kurʼana, ilahija i kasida, koji su i večer prije otvorenja, izveli zapaženi mevludski program a vazu-nasihat je kazivao mr. Sulejman-ef. Čeliković.

Domaćini, na čelu sa rukovodstvom džemata, su posebno pohvaljeni za organiziranje ovih događaja, a naročito naše majke i sestre, omladina i ostali članovi džemata koji su svojom tradicionalnom bosanskom gostoljubivošću dočekali goste s posebnom pažnjom i toplinom.

(Preporod.info)

"Ovdje je bila nagrada smrt. Kroz šta su prolazili logoraši, porodice žrtava, nijedna knjiga, nijedan film ne može opisati.
Mi koji smo imali čast i privilegiju da preživimo torture, preživimo logore, nama je u amanet ostavljeno da svjedočimo, da pričamo, da pozivamo sve one koji su preživjeli torturu, patnje, mučenje, logore, torturu u kućama, u dvorištima, avlijama, da pričaju o tome. To je borba za istinu, to je sprečavanje ponavljanja. Ono što smo mi prošli nebi trebalo smjela i ne trebaju preživjeti naša djeca. Istina na zločine u Trnopolju i sve druge logore ne smije biti zaboravljena." Kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

26.05.2017. god.