Izdvajamo

 

Danas 29. jula 2023. godine svečano je otvoren novoizgrađen Mesdžid (Mekteb) Kamičani 1 u džematu Kamičani Medžlis Islamske zajednice Kozarac.

Svečanost otvaranja džamije je počela učenjem Kur'ana. Ašere je proučio Hafiz Muharem ef Šeperović.

"Danas smo prisustvovali svečanom otvorenju Mesdžida Kamičani 1, koji je izgrađen u proteklom periodu u daleko ljepšem izdanju nego što je ikada bio. To je rezultat onih koji su svojim imetcima htjeli da ovjekovječe ovo vrijeme. Da ovo vrijeme postane vrijeme naših vakifa, naših dobročinitelja i zato je i ovaj mesdžid u ovom našem zaseoku svjedok tome.
Posebice će biti svjedokom jer ćemo u veoma skoro vrijeme biti u prilici da ćemo pored medžlisa imati autoput. Mnogi koji budu prolazili ovim autoputem, imaće priiiku da vide trag ovoga naroda.
A kakav je taj trag ovaj objekat, doprinos vas džematlija i zato ističemo zahvalnost svima onima koji su doprinjeli izgradnji", rekao je Glavni imam MIZ Kozarac Hfz.Amir ef Mahić.

Izaslanik Bihaćkog muftije Mr Haris ef Veladžić obrati se prisutnima

U svojstvu izaslanika Reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića domaćinima i brojnim gostima na otvaranju mesdžida se obratio, Mr. Muris ef Spahić.

Mesdžid je otvorila Hadžinica Enisa Menković.

Nijaz-Caja Huremović

Hoce li ikad oprostiti,

Beco i Sadeta Medunjanin, ko smije oprostiti u ime njihovog Harisa, Ko ce oprostiti umjesto nastavnica: Velide i Asime Mahmuljin, hoce li im ikad oprostiti moj jaran Kockar ili moj Braco, ko ce im oprostiti u ime Damira Blaževica -Kroke, Hasana Mujicica Didinog, Brace i Mirse Bejdinih sinova, Zile i Ilkana iz Kozaruše, Muamera Kulenovica, Zoke i Ante Murgica, Mensurke Poljak i Majde Zulic, Ko ce oprostiti u ime Salke Sinanagica-Žutog ili u ime Ermina i Hirzada Bešica il’ Ademovic Emira, Hoce li iko smjeti oprostiti u ime Ekrema, Nedada i Velida, sinova Muhameda ef. Bešica, ili u ime trojice sinova majke Mejre ili trojice sinova majke Redžepe Oruc, ili trojice sinova Subhe Alic, njenog Zice, Zilhe i Bahrije ili Mehinih Ene i Ekrema, ko može oprostiti u ime šestorice Forica ili kompletne porodice Taiba Forica, ko u ime Eniza Blaževica koji je živ zapaljen u Kozarcu. Ko ce oprostiti u ime svih onih nevino pobijenih cijih se imena ne mogu sjetiti u ovom trenu?