Izdvajamo

 

U srijedu 12.04.2023., održan je džematski iftar u džematu Hrnići kojem je prisusutvovalo 150 džematlija.
Ono što je posebnost ovogodišnjeg iftara jeste da su sve džematlije uzele učešća u organizaciji samog iftara.
Sanel i Maida Hrnić su finansirali kotlić, kojeg je pripremao naš Nijaz Hrnić, vlasnik pekare "Mrakovica" je donirao ramazanske lepine, ostale naše džematlije pripremale hranu, te su i financijski pomgli organizaciju samog iftara.

Naša vrijedna omladina je neumorno radila i bila na usluzi našim džematlijama kako bi iftar protekao u lijepoj i ugodnoj atmosferi.
Zahvaljujemo se svim našim džematlijama na organizaciji našeg iftara, uz dovu da nas Allah dž.š., sve nagradi i podari nam svako dobro na oba svijeta.
Amin!

Džemat Hrnići

Nikada zločine naših komšija zaboraviti nećemo i dok smo živi o njima ćemo svjedočiti i sve ljude na njih podsjećati. Istinu o našem stradanju ćemo konstantno širiti, a pravdu na ovosvjetskim sudovima uporno tražiti. Za istinu ćemo živjeti, raditi i umirati! Zbog toga danas na ovom mjestu želimo još jednom jasno kazati da su nas naše komšije u nedjeljnim, poslijepodnevnim satima, 24. maja 1992. godine, svojim paravojnim snagama napali, da su tada nad nama agresorski čin započeli i u narednom vremenu realizirali, da su na području naše općine više od 3.000 naših najmiliji poubijali, a njihova tijela u mnogobrojne jame i grobnice skrili, da su naše majke i sestre silovali, da su nas u logore zatvorili i u njima najtežim torturama mučili, da su naše imetke pljačkali i uništavali, da su naše džamije palili i rušili, da su nas sa ognjišta naših protjerali, da su nam povratak na njih osporavali, da se ni nakon 25 godina za zločine svoje nisu pokajali, da zločince iz svog naroda nisu izdvojili već su se s njima poistovjetili, da kosti naših najmilijih još uvijek na njima znanim mjestima kriju, da svoju omladinu lažima o nama truju, da na započetom zlu devedesetih godina i dalje ustrajavaju.

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.