Izdvajamo

 

U organizaciji Mreže mladih MIZ Kozarac, u srijedu 22.03.2023. godine održan je četvrti “Ramazanski vozić” koji je najavio početak nam dragog mubarek mjeseca ramazana.
Dječica, od 4 do 14 godina starosti imali su priliku učestvovati noseći balone i defileom od Šehdiskog mezarja u Kamičanima do Mutničke džamije izraziti na svojstven način dobrodošlicu mjesecu ramazanu.

Program je počeo u 16:30h ispred Šehidskog mezarja u Kamičanima, gdje nam je na početku ašere proučio Zekerijja Mahić, a izvođenjem ilahije su nas počastile Hana Okić i Sumejja Mahić.
Zatim se obratio glavni imam, mr.hfz. Amir-ef.Mahić koji je svim prisutnima poželio blagoslovljen ramazan, učeći dovu Allahu dž.š. da ga provedemo u zdravlju, rahatluku i blagostanju, riječima Ramazan mubarek olsun, te nam je na kraju proučio i hajr dovu.
Zatim je formirana kolona gdje su djeca noseći balone defileom došli do Mutničke džamije, gdje su im podjeljeni paketići koje su ove godine donirali Medina i Amir Nukić i Nazifa Đonlagić.

Hvala svima koji su danas došli i obilježili na ovaj način početak ramazana, mjeseca posta, da ga u zdravlju i ibadetu provedete te da u Allahovom zadovoljstvu dočekate bajramske dane.
RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.