Izdvajamo

 

Oni su svoj život dali u cvijetu svoje mladosti, poručio je muftija Kudić

Povodom 30. godišnjice od pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata majora Adila Bešića, u džamiji džemata Turija-Vrsta, Medžlis IZ Bihać, upriličen je program pod nazivom "Šehidska dova".

Program su izveli imami Medžlisa IZ Bihać, dok je prigodno obraćanje ovim povodom imao muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Mezar Adila Bešića se nalazi uz džamiju u džematu Turija-Vrsta, pa je s toga džematski imam Abdo-ef. Rekić zajedno sa džematskim odborom, Medžlisom IZ Bihać i Muftijstvom bihaćkim, pokrenuo program "Šehidska dova", koja se svake godine održava u sklopu obilježavanja godišnjice pogibije Adila Bešića.


Šehidi su odabrani ljudi


- Sretan sam i zahvalan Svevišnjem što nas je okupio u ovoj džamiji i ovim povodom. Šehidi su odabrani ljudi, koji se u izvorima naše vjere tretiraju sa najvećim počastima i shodno tome, naš tretman kod Allaha, dž.š., zavisi od toga kakav će status šehidi imati kod nas. Mi smo se potrudili da ovaj program bude najbolje što sada možemo, tražeći od Boga da nam primi to djelo i bude od koristi našoj zajednici. Šehidska dova je naše zajedničko sjećanje na težak period kroz kojeg je prošao naš narod. Šehidska dova je naše zajedničko sjećanje na herojsku borbu i naše heroje i šehide – poručio je Abdo-ef. Rekić.

I glavni imam Medžlisa IZ Bihać je izrazio veliko zadovoljstvo činjenicom da se o herojima proisteklih iz odbrambeno-oslobodilačkog rata govori i na ovaj način, te je apostrofirao na važnost da svako od nas svoj posao radi najbolje što može, a po uzoru na šehidsku žrtvu i njihovu istinsku borbu za prave vrijednosti.

- Ovaj program povodom 30 godina od pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata majora Adila Bešića nam ulijeva optimizam, da ćemo uspjeti očuvati sjećanje i uspomenu na one koji su u odsudnim vremenim pokazali hrabrost i predanost za istinske ideale koji treba da krase dunjalučke živote. Tajna sreće je u slobodi, rekli su, a tajna slobode je u hrabrosti. Naša je obaveza da ukazujemo na anomalije u našem društvu i da pokažemo odgovornost, jer bez odgovornosti nema ideala slobode. I svako tu odgovornost treba pokazati na onim radnim zadacima za koje je svako od nas odgovoran – istakao je glavni imam Mensur-ef. Ćehić.

Ilahije i recitali


Nizale su se ilahije i prigodni recitali o značaju šehida, o idealima i vrijednostima naše borbe i vjere, a milozvučni glasovi izvođača programa su stvorili atmosferu u kojem se njegovala patriotska i vjerska emocija, što su nakon programa potvrdili i prisutni. Program su izveli: Adis-ef. Skalić, hafiz Abdurahman-ef. Osmanović, hafiz Edin Fajković, hafiz Talha-ef. Tričić, Amir-ef. Hodžić, Abdul-Aziz-ef. Nuspahić i Emsad-ef. Sadiković, dok je moderator programa bio Nazif-ef. Horozović.

Svoje emocije i zadovoljstvo organizacijom ovog programa nije skrivao ni muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. On je govorio o značaju šehida u islamu, a poseban fokus u svom obraćanju je stavio na majke i žene koje su odigrale važnu ulogu i žrtvovale najdraže što su imale za mir i slobodu naše zemlje.

Priznanje imamu i odboru
- Iz Bosanske Krajine su dva heroja odlikovana najvećim ordenom odbrambeno-oslobodilačkog rata; Adil Bešić i Izet Nanić i mi smo svi jako ponosni na njih i njihovu žrtvu. Oni su svoj život dali u cvijetu svoje mladosti. Oni su bili inspiracija svim našim borcima i našem narodu. U jednoj hadiskoj predaji se spominje da džehennemska vatra neće dotaći dva oka; oko koje zaplače iz strahopoštovanja prema Allahu, dž.š., i oko koje bude budno čuvajući zemlju od neprijateljskih nasrtaja. "A ko će ispuniti obećanje bolje od Allaha?" – kako kaže Allaha. Velika odricanja trebaju da bi čovjek osjetio slast pokornosti Bogu i slast borbe za svoj narod, vjeru i domovinu. Naše heroje su rodile naše majke, sa njima su bile njihove sestre, njih su čekale njihove supruge. Naše žene su bile i ostale istinske heroine našeg naroda i uvijek im se moramo zahvaljivati i odavati priznanje. Ja čestitam i odajem priznanje imamu i džematskom odboru ovog džemata, Medžlisu IZ Bihać i svima koji su učestvovali u organizaciji ovog programa. Emocije koje sam lično doživio i vjerujem svi mi odvdje zajedno su od velikog značaja za nas, našu vjeru i naš odnos prema domovini Bosni i Hercegovini – poručio je muftija Kudić.

Ovoj dovi su prisustvovali komandanti i starješine 5. Korpusa Armije R BiH, predstavnici udruženja Zlatnih ljiljana, predstavnici porodica šehida i drugih udruženja koji okupljaju boračku populaciju, ministri u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i Unsko-sanskog kantona, te brojni ugledni građani i džematlije iz velikog broja krajiških džemata. Poslana je jasna poruka da šehide zaboraviti nećemo i da će ovakvi programi doprinijeti kulturi sjećanja i obnavljanju motivacije za svaki hajr i uspješan projekat našeg naroda.

Avaz

 

Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.