Izdvajamo

Prva polovica 2015. godine

U sklopu aktivnosti Fonda solidarnosti u prvih šest mjeseci 2015. godine realizirani su sljedeći humanitarni projekti:

1.    Izgradnja kuće Saliha Mujakovića u Maglaju
Fond solidarnosti Medžlisa IZ-e Kozarac je u saradnji sa Medžlisom IZ-e Maglaj dogovorio i realizirao projekt izgradnje jedne od kuća koje su porušene usljed klizišta uzrokovanih prošlogodišnjim nadprosječnim padavinama. Projekt je realiziran uz pomoć koju su pored Fonda solidarnosti obezbjedili udruženje Dirhem iz Sanskog Mosta i Crveni križ Federacije. Ključevi novoizgrađene kuće su uručeni tročlanoj porodici Saliha Mujakovića 05. maja 2015. godine  uz prisustvo imama i glavnih imama Medžlisa IZ-e Kozarac i Maglaj, te predstavnika navedenih organizacija. Tim povodom Medžlis IZ-e Maglaj je Medžlisu IZ-e Kozarac dodijelio Plaketu zahvalnosti. Ovaj projekt je koštao 35.000 KM.

2.    Izvršena uplata stipendija studentima i učenicima srednjih škola
Studentima i učenicima koji su u akademskoj/školskoj 2014/15. gdini ostvarili pravo na stipendiju Fonda solidarnosti uplaćne su mjesečne rate zaključno sa junom. Za tu svrhu je obezbjeđeno 6.100 KM.
3.    Pravna odbrana Alukić-Hirkić
Početkom godine je izvršena uplata sredstava za pravnu odbranu Semira Alukića i Fikreta Hirkića u iznosu od 4.184,60 KM.
4.    Pomoć porodicama Alukić-Hirkić
Porodicama Semira Alukića i Fikreta Hirkića su donirana sredstva za svakodnevne potrebe i posjete zatvora u Foči u iznosu od 2000 KM.
5.    Pomoć Mandžukić Edinu
Putem Fonda solidarnosti realizirano je prikupljanje pomoći za potrebe liječenja i ostale svakodnevne potrebe Edina Mandžukića u iznosu od 1.890 KM.
6.    Pomoć za izgradnju kuće porodici Hodžić
Putem Fonda solidarnosti zaprimljena su sredstva u iznosu od 1.839,90 KM za pomoć u izgradnji porodične kuće pordici Hameda Hodžića u Brđanima, te su navedena sredstva proslijeđena rukovodiocima izgradnje.

7.    Pomoć za izgradnju kuće porodici Mraković
Putem Fonda solidarnosti zaprimljena su sredstva u iznosu od 1.333,30 KM za pomoć u izgradnji porodične kuće porodici Dalmira Mrakovića u Kamičanima, te su navedena sredstva proslijeđena vlasniku objekta.
8.    Pomoć u prehrambenim artiklima
Uz pomoć Svjetske asocijacije islamske omladine realizirana je pomoć za 50 porodica na području Medžlisa IZ-e Kozarac. Tim povodom je u predramazanskim i prvim ramazanskim danima podijeljeno 50 paketa prehrambenih artikala socijalno ugroženim porodicama. Za ovaj projekt je obezbjeđeno 3.000 KM.
9.    Iftari za korisnike narodnih kuhinja
Sredstvima Fonda solidarnosti potpomognut je rad narodnih kuhinja, a za tu svrhu je osigurano 2.300 KM. Navedenim sredstvima će biti obezbjeđeni iftari za korisnike ovih institucija.
10.    Pomoć licima sa invaliditetom
Za potrebe stipendiranja i pomoći lica sa invaliditetom Fond solidarnosti je dodijelio pomoć Almi Hadžić i Damiru Babajiću u iznosu od 1.000 KM.

MIZ KOZARAC

... I kao uvijek, naša dijaspora stupa na scenu, ona koja na svojim plećima već godinama vuče ovu zemlju i neda da propadne. Poznati i nepoznati ljudi javljaju se...