Izdvajamo

Turizam

Bosanski:

Ponašanjem sudske i upravne vlasti u Prijedor, sredinom 19. vijeka, tvrđava u Kozarcu, a sa njom i kula izgubiće brzo na značaju. Pred Drugi svjetski rat srušen je krovni pokrivač kule pa su ostali samo njeni vanjski zidovi. Godine 1958. Narodni odbor opštine Kozarac podigao je novi krov i obnovio cijelu kulu. Zemljana utvrda za smještaj nekadašnjih topova, koja se nalazila na sjeverozapadnoj strani tvrđave, bila je spojena sa kulom i adaptirana je za potrebe ugostiteljskog objekta. Danas kula još uvijek dominira prostorom, ali su u njoj obrušeni spratovi a u privatnom građevinskom skladištu, iznajmljenom prostoru od strane opštine Prijedor, samo se sporadično naziru ostaci starih zidova.

English:

In the middle of the 19th century the fortess and the tower in KOzarac lost their significance by transferring jurisdictional and administrative authority to Prijedor. Just before World War II the roof was torn down and only the external walls remained. in 1958 the People's Board of Koyarac Municipallity renovated the whole tower and placed a new roof. Dirt fortification in the north-west of the fortress used for housing cannons was connected to the tower. The fortification has been adapted into catering facility. Today, the tower still dominates the area but floors within the tower collapsed. Remains of the old walls can be seen in a private warehouse rented from Prijedor Municipality.

Comment

{mosmap width='500'|height='400'|lat=' 44.968722'|lon='16.840335'|zoom='11'|zoomType='Large'|zoomNew='6'|mapType='Hybrid'|showMaptype='1'|
overview='0'|text=''|tooltip='kozarac.eu'|marker='1'|align='center'}

 

Comment


©Adnan Huremović

 

Kozara je proglašena zaštićenom nacionalnom šumom 1967. godine. Smještena između rijeka Une, Save, Sane i Vrbasa, ovih 3,375 hektara guste šume i valovitih livada su dobili nadimak "Zelena ljepota Krajine".

Kozara je popularno lovište, sa velikom površinom od 18,000 hektara parka koji je otvoren za zakonom propisani lov na jelene, veprove, lisice, patke, fazane i zečeve. Manji dio parka je namijenjen ljubiteljima prirode. Šetnje, planinarenje, biciklizam i skupljanje ljekovitog bilja samo su neke od aktivnosti koje se mogu upražnjavati na Kozari.

Planinarenje na Lisinu, najviši vrh parka od 938 m, nudi izvandredan panoramski pogled na ovaj dio Krajine. Park je bez sumnje lijep, a tu je mini ski lift u toku zimskih mjeseci moguće je iznajmiti ski opremu. Unutar kompleksa nacionalnog parka nalazi se hotel i restoran.

Za više informacija vidite stranicu: bhtourism.ba

Comment

Postovani Nijaze,

Hvala mnogo na predivnim prilozima i fotografijama kojima nas uvijek obradujes. Sve ovo sto radite danas, trag je koji ostavljate za sobom, a koji ce jednoga dana pripadati kozarackoj arhivi. Svaki put imam osjecaj da sam prosla kroz nas dragi Kozarac i zavirila pomalo u svaki njegov sokak. Vrijeme prebrzo leti, a u toj neuhvatljivoj brzini zaboravimo koliko je svaki trenutak vazan i kako ga trebamo cijeniti i po mogucnosti zabiljeziti.

Kako su govorili nasi stari, "Danas jesmo, sutra nismo.." U ovozemljskoj trci koja se sve vise pretvara u borbu za meterijalne stvari koje dominiraju, veoma se rijetko nadje vremena za dusu i cesto znacaj malih, obicnih stvari spoznamo tek kada ih pocnemo gubiti. U sustini zivimo samo za danas, jer proslost ne mozemo promijeniti, a buducnost i njenu tajnu ne mozemo unaprijed spoznati.
Vec smo to jednom iskusili na svojoj kozi, u proteklom ratu, kada smo tako brzo izgubili ono sto smo godinama sticali, a najgore od svega je gubitak ljudskih zivota.

26.04.2014
Semira Jakupovic