Izdvajamo

Poznati

Fikret HodžićKo se jos sjeca Fikreta Hodzica,  visestrukog prvaka bivse Jugoslavije, Evrope i svijeta u bodybildingu? Sjecaju ga se vjerovatno jos samo njegovi Kozarcani...

Fikret je dugo godina bio najbolji bodybilder u sest YU republika, ukratko sampion bez premca 80-ih godina prosloga stoljeca..

Bio je izuzetan sportista i prijatelj, govore njegovi poznanici iz prijedorskoga kraja. Prica se da zbog prisnosti s lokalnom srpskom zajednicom nije ni sanjao da mu se nesto moze ruzno desiti prilikom napada na Kozarac i Trnopolje ljeta 1992 g. To se, nazalost i desilo.

Ubili su ga cetnici, mucki, potpuno nenaoruzanog 24 juna 1992 g. na kucnom pragu u Trnopolju a njegove mnogobrojne pehare i diplome zapalili.. Bio je jedan od 2400 civila Kozarca i okoline koji su u nekoliko dana zvjerski ubijeni bez ikakvoga razloga.

Danas u Sanskom Mostu djeluje klub s njegovim imenom, a da tragedija bude veca, i Fikretov sin Dzemal, takodjer bodybilder, ubijen je u pucnjavi 2000 g. u 20-oj godini zivota rukom nekog povratnika sa robije.

 

Vehid GunićRođen sam 9. februara 1941. godine u Kozarcu. Radni vijek sam proveo u slavnom Radio-Sarajevu, kasnije Radio-televiziji Sarajevo. Bio sam urednik i voditelj najznačajnijih radijskih i televizijskih emisija: od vijesti, radijskog i televizijskog dnevnika do Nedjeljnog popodneva, Znanja-imanja i kviza Olimpijski vremeplov. Sa Safetom Huseinovićem realizirao veliku seriju putopisnih emisija Rodna Bosno, daleko odosmo, i, potpuno samostalno, u vlastitoj produkciji seriju od oko stotinu putopisnih emisija Iz bisaga Vehida Gunića. Naročito me pamte po televizijskim emisijama Meraklije kojima sam mnoge naše gradske lirske pjesme sevdalinke sačuvao od zaborava. Šta god ko mislio da sam danas; pisac, putopisac, publicista ili pjesnik (Sidran me naziva pjesnikom), ja sam, ipak, prije svega bio i ostao novinar koji putuje da bi se vraćao u svoju BiH (bio u 135 zemalja), jer u tim povracima i jeste sadržana sva ljepota mojih putovanja.

Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.