Izdvajamo

Fikret HodžićKo se jos sjeca Fikreta Hodzica,  visestrukog prvaka bivse Jugoslavije, Evrope i svijeta u bodybildingu? Sjecaju ga se vjerovatno jos samo njegovi Kozarcani...

Fikret je dugo godina bio najbolji bodybilder u sest YU republika, ukratko sampion bez premca 80-ih godina prosloga stoljeca..

Bio je izuzetan sportista i prijatelj, govore njegovi poznanici iz prijedorskoga kraja. Prica se da zbog prisnosti s lokalnom srpskom zajednicom nije ni sanjao da mu se nesto moze ruzno desiti prilikom napada na Kozarac i Trnopolje ljeta 1992 g. To se, nazalost i desilo.

Ubili su ga cetnici, mucki, potpuno nenaoruzanog 24 juna 1992 g. na kucnom pragu u Trnopolju a njegove mnogobrojne pehare i diplome zapalili.. Bio je jedan od 2400 civila Kozarca i okoline koji su u nekoliko dana zvjerski ubijeni bez ikakvoga razloga.

Danas u Sanskom Mostu djeluje klub s njegovim imenom, a da tragedija bude veca, i Fikretov sin Dzemal, takodjer bodybilder, ubijen je u pucnjavi 2000 g. u 20-oj godini zivota rukom nekog povratnika sa robije.

 

Zanimljivo da prica o rahmetli Fikretu osim medju Kozarcanima jos uvijek traje i medju ljubiteljima bodybildinga, na brojnim forumima i internet stranicama, cak i u Srbiji, iako se tamosnji bodybilderi, ne bave plaho pitanjem ko je i kako ubio najveceg bodybildera bivse Jugoslavije svih vremena.

 

Internacionalne Kompeticije:

* 1981

European Amateur Championships - IFBB, LightWeight, 2nd
World Amateur Championships - IFBB, LightWeight, 3rd

* 1982

European Amateur Championships - IFBB, LightWeight, 5th
World Amateur Championships - IFBB, LightWeight, 4th

* 1986

European Amateur Championships - IFBB, LightWeight, 4th

* 1987

Mr Universe - NABBA, Short, 6th

* 1989

World Amateur Championships - IFBB, LightWeight, 13th


"Skloni obuću kad prelaziš Unu,Savu,Drinu. Operi noge u rijekama Bosna je ćilimom zastrta." Nedžad Ibrišimović