Izdvajamo

 

Jusuf Arifagić, odbornik u Skupštini Grada Prijedor smatra kako novu hajku na Amir-ef. Mahića, glavnog imama u Kozarcu treba gledati u kontekstu svih dešavanja na području entiteta RS.

Naime, Gradska uprava u Prijedoru zatražila je istragu nadležnih institucija zbog hutbe Mahića 12. januara ove godine.

Arifagić koji je danas kontaktirao efendiju Mahića, za Preporod.info kaže da je o svemu obavijestio kabinet bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, ministаra za ljudska prava i izbjeglice Sevlida Hurtića i zamjenicu Dušku Jurišić, te ministara raseljenih osoba i izbjeglica Nerina Dizdara. O svemu je upoznat i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, te ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

- Čekam njihovu reakciju i dolazak na teren Prijedora, pa ćemo raditi dalje. Mislim da svaku izjavu koju čovjek šalje u javnost treba slati sa razumom. Nisam siguran da izjava gradonačelnika odražava njegovo stvarno mišljenje. Očekujem od njega da će se u tretiranju ovoga slučaja oko efendije Mahića voditi razumom i da će biti u stanju sagledati sva dešavanja na teritoriji RS u periodu novogodišnjih i božićnih praznika na dobrobit svih građana Prijedora – kaže Arifagić.

Navodi da dok se god na ove prostore i prostore RS ne vrati legalitet i legitimitet države BiH, povratnicima će biti sve gore.

- Zašto su od nas digli ruke u Sarajevu, zašto smo ostavljeni i prepušteni sami sebi? To su pitanja na koja stalno tražim odgovor. Mi povratnici čuvamo svoja ognjišta i trpimo. Postajemo posljednji čuvari države na ovom području RS – navodi Arifagić.

Ističe da kao čovjek i kao odbornik čini sve da stabilizuje stanje.

- Razgovaram sa svim relevantnim ljudima u gradu Prijedoru i šire. Ne bavim se populizmom, dizanjem hajke i pisanjem komentara. To efendijama Mahiću i Redžiću, kao ni nama ne može puno pomoći. Ovdje je vrlo bitno koristiti jezik razuma, sačuvati naše bošnjačko dostojanstvo i dobiti bitku legalnim sredstvima – kaže Arifagić.

Navodi da Bošnjaci na ovim prostorima pored udara na vjerske slobode, trpe i udare ekonomske prirode.

- Pomoći nema, mi smo za Sarajevo drugi ekonomski prostor. Bojim se da niko ne čuje naš vapaj. Nas Bošnjaka u RS ima još oko 60 hiljada, prosječne starosti 55 godina. Prosudite koliko će još dugo egzistirati Bošnjaci na teritoriji RS. A to je 49 % teritorije BiH. Šta su radile probosanske stranke 25 godina da smo danas u ovakvom stanju? Ko trguje našim sudbinama? Za šta su umirali logoraši i borci ARBiH? Ja i moji Kozarčani, Prijedorčani, povratnici nastavljamo svoj život i borbu za opstanak ovdje. Jer mi svoju Bosnu ne osjećamo nigdje kao na svojim ognjištima. A vi politička gospodo koji plovite mutnim političkim vodama, razmislite i počnite bistriti te vode. Vratite se izvoru – poručio je Arifagić, logoraš tri logora; Omarska, Keraterm i Trnopolje.

(A.N./Preporod.info)

Zbogom, Kozaro
Postrojena stoji četa,
A sa strane narod stao;
Ljuta zima osvojila,
Dubok snijeg svuda pao.

Opširnije...