Izdvajamo

 

Jusuf Arifagić, odbornik u Skupštini Grada Prijedor smatra kako novu hajku na Amir-ef. Mahića, glavnog imama u Kozarcu treba gledati u kontekstu svih dešavanja na području entiteta RS.

Naime, Gradska uprava u Prijedoru zatražila je istragu nadležnih institucija zbog hutbe Mahića 12. januara ove godine.

Arifagić koji je danas kontaktirao efendiju Mahića, za Preporod.info kaže da je o svemu obavijestio kabinet bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, ministаra za ljudska prava i izbjeglice Sevlida Hurtića i zamjenicu Dušku Jurišić, te ministara raseljenih osoba i izbjeglica Nerina Dizdara. O svemu je upoznat i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, te ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

- Čekam njihovu reakciju i dolazak na teren Prijedora, pa ćemo raditi dalje. Mislim da svaku izjavu koju čovjek šalje u javnost treba slati sa razumom. Nisam siguran da izjava gradonačelnika odražava njegovo stvarno mišljenje. Očekujem od njega da će se u tretiranju ovoga slučaja oko efendije Mahića voditi razumom i da će biti u stanju sagledati sva dešavanja na teritoriji RS u periodu novogodišnjih i božićnih praznika na dobrobit svih građana Prijedora – kaže Arifagić.

Navodi da dok se god na ove prostore i prostore RS ne vrati legalitet i legitimitet države BiH, povratnicima će biti sve gore.

- Zašto su od nas digli ruke u Sarajevu, zašto smo ostavljeni i prepušteni sami sebi? To su pitanja na koja stalno tražim odgovor. Mi povratnici čuvamo svoja ognjišta i trpimo. Postajemo posljednji čuvari države na ovom području RS – navodi Arifagić.

Ističe da kao čovjek i kao odbornik čini sve da stabilizuje stanje.

- Razgovaram sa svim relevantnim ljudima u gradu Prijedoru i šire. Ne bavim se populizmom, dizanjem hajke i pisanjem komentara. To efendijama Mahiću i Redžiću, kao ni nama ne može puno pomoći. Ovdje je vrlo bitno koristiti jezik razuma, sačuvati naše bošnjačko dostojanstvo i dobiti bitku legalnim sredstvima – kaže Arifagić.

Navodi da Bošnjaci na ovim prostorima pored udara na vjerske slobode, trpe i udare ekonomske prirode.

- Pomoći nema, mi smo za Sarajevo drugi ekonomski prostor. Bojim se da niko ne čuje naš vapaj. Nas Bošnjaka u RS ima još oko 60 hiljada, prosječne starosti 55 godina. Prosudite koliko će još dugo egzistirati Bošnjaci na teritoriji RS. A to je 49 % teritorije BiH. Šta su radile probosanske stranke 25 godina da smo danas u ovakvom stanju? Ko trguje našim sudbinama? Za šta su umirali logoraši i borci ARBiH? Ja i moji Kozarčani, Prijedorčani, povratnici nastavljamo svoj život i borbu za opstanak ovdje. Jer mi svoju Bosnu ne osjećamo nigdje kao na svojim ognjištima. A vi politička gospodo koji plovite mutnim političkim vodama, razmislite i počnite bistriti te vode. Vratite se izvoru – poručio je Arifagić, logoraš tri logora; Omarska, Keraterm i Trnopolje.

(A.N./Preporod.info)

Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.