Izdvajamo

 

Svaka peta žena doživi fizičko nasilje, dok svaka deseta bude žrtva seksualnog nasilja, rečeno je na radionici koja je danas održana u Prijedoru u okviru kampanje “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja”. Zadatak Centra za socijalni rad je da se govori o problematici femicida, a ovaj je pojam već usvojen u formi nacrta i biće uveden u zakonodavstvo Republike Srpske. Njime se označava najteži oblik nasilja i posljedica nasilja prema ženama, rekla je socijalna radnica Dragana Grujičić.

“Femicid je nešto novo za sve nas, kao pojava i tematika, jer jako je teško razlikovati femicid od teškog ubistva. Imaju određeni elementi koji se razlikuju. Femicid je, ukratko, počinjen čin ubistva odnosno fatalnog ishoda prema ženi samo zbog toga što je žena. Važno je da sistem to procesuira na pravilan način, da se ne bi zbog nekih proceduralnih propusta, djelo manje okarakterisalo kod konačne presude”, rekla je Grujičićeva koja je održala predavanje na ovu temu.

Radionica je upriličena za koordinatore mjesnih zajednica, kao doprinos podizanju svijesti o rodno zasnovanom nasilju, a namjera je da što više građana čuje o ovoj temi. O nasilju u porodici, stereotipima i predrasudama govorila je Senka Jakupović, član Džender tima.

“Cilj ovog predavanja je da malo osvijestimo kako i na koji način možemo doprinijeti da bi se smanjilo nasilje u porodicama. Prisustvovali su predstavnici mjesnih zajednica, ljudi koje su građani izabrali. Ja vjerujem da oni, kroz svoje aktivnosti, mogu dati doprinos da se bar prepozna nasilje u porodici, da se može na vrijeme reagovati”, rekla je Jakupovićeva.

Radionici su prisustvovali i članovi Radne grupe za izradu Akcionog plana o ravnopravnosti polova te predstavnici OSCE-a. Organizator je Komisija za ravnopravnost polova Skupštine grada Prijedora.

“Potrebno je da cjelokupna javnost bude upoznata o tome da postoji nasilje u porodici, da se moramo boriti protiv rodno zasnovanog nasilja i da trebamo svi, sa svoje strane, da pomognemo da u Prijedoru imamo nultu tačku nasilja nad porodicom”, rekla je Azra Pašalić, predsjednik Komisije za ravnopravnost polova.

Akcioni plan o ravnopravnosti polova uskoro bi trebalo da bude usvojen na Skupštini grada Prijedora, rečeno je ovom prilikom. Kampanja “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja” počela je 25. novembra, a završava 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava, koji će u Prijedoru biti obilježen aktivnostima usmjerenim na promociju ženskih prava.

Kozarski

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.