Izdvajamo

 

Porodice nestalih osoba u Bosni i Hercegovini ispratile su godinu u kojoj su ostvareni jako skromni rezultati na pronalasku posmrtnih ostataka ubijenih u periodu 1992.-1995.godina. Nekoliko je razloga zbog kojih je teško očekivati veći napredak i tokom 2023. Posljednjih godina sve je manji broj ekshumiranih osoba u Bosni i Hercegovini, nestalih u periodu 1992.-1995. godina.

Koliko je tuge još uvijek prisutno u dolini rijeke Sane, posebno u prijedorskoj općini, najbolje potvrđuje bol koja odjekuje Brdom ali ostalim dijelova grada podno Kozare.

 

Desetljećima pratimo tugu Ešefa Dženanovića. Njemu su u Duračcima ubili sina Alena (5), sina Ajdina (8), majku Hajru, sestru Majdu (17) i suprugu Nasihu (32). Iako su od ovog teškog zločina prošla tri desetljeća, Ešo čeka informacije o lokalitetu koji krije njihove posmrtne ostatke.

Ako je suditi prema dinamici ekshumacija i problemima koji opterećuju ovaj proces, brojne porodice prijedorske općine još dugo će čekati da napokon ukopaju posmrtne ostatke najmilijih. Prema podacima Instituta za nestale osobe u BiH je u periodu 1992.-1995. godina nestalo oko 35 hiljada osoba. Iako su iza nas tri desetljeća od početka rata još uvijek se traga za 7 hiljada 597 nestalih.

 

Fikret Bačić, kojem je ispred porodične kuće u selu Zecovi kod Prijedora ubijeno 29 članova porodice, majka, supruga i dvoje djece, i dalje traga za njihovim posmrtnim ostacima. Jedne prilike je izjavio da oni nisu nestali, nego su ubijeni i skriveni te da nadležne institucije ne rade dovoljno na planu pronalaska posmrtnih ostataka žrtava prijedorske ali i drugih općina.

Tokom protekle godine u Bosni i Hercegovini je identifikovano svega 150 ekshumiranih osoba. Prema podacima Instituta za nestale osobe BiH, ekshumirano je svega 80 žrtava.

 

 Predsjednica Udruženja Prijedorčanki “Izvor“ Seida Karabašić kaže da je tokom rata na području ovog grada ubijeno 102 djece i 266 žena, među kojima i deset djevojčica. Posmrtni ostaci 84 žene i djevojčice, još uvijek nisu ekshumirani. U knjizi ubijenih i nestalih Prijedorčana “Ni krivi ni dužni” registrovano je 3.176 nevinih žrtava. Ukupno se traga za 526 Prijedorčana nesrpske nacionalnosti ubijenih uglavnom ljeta 1992.godine.

Iako brojne porodice nestalih u BiH koje desetljećima tragaju za posmrtnim ostacima najmilijih, ne gube nadu, sve je očiglednije da značajan broj žrtava nikada neće biti ekshumiran.

 

 Iz Instituta za nestale osobe BiH upozoravaju na još jedsan u nizu probelma. Sada možemo govoriti o nedostatku sudskih vještaka što bitno koči proces ekshumacija i dodatno otežava ionako složenu situaciju. Kada se tome doda nedostatk informacija o grobnicama i biološki nestanak svjedoka, malo je razloga za optimizam u godini kojoj smo počeli brojati dane.

Ni vrijeme nije saveznik porodica nestalih. U državi gdje se još uvijek traga za sedam hiljada 597 nestalih u periodu 1992.-1995. godina, za brojne žrtve ćemo još dugo govoriti- nestale žrtve. Ipak, nada nikada ne umire.

Senudin Safić/mojprijedor.com

"U svojoj sam sobi našao odgovor na pitanje: koji je ključ uspjeha? Plafon mi kaže da je ambicija visoka, prozor mi reče pogledaj svijet, sat reče da je vrijeme zlato, ogledalo mi reče: ne sudi nikoga po vanjštini, vrata mi rekoše: gurni jako da bi dostigao svoj cilj, i na kraju, pod mi reče: ostani skroman, ti si samo stvorenje."

Meša Selimović