Izdvajamo

 

U Briselu, Rimu, Londonu, Švedskoj, Kanadi, Ženevi, Oslu i Parizu, 10. januara održat će se protesti za mir.

O tome koliko je neophodno da svijet shvati opasnu situaciju u kojoj se BiH nalazi, da poduzme konkretne korake i sasluša mišljenje bosanca i hercegovaca, u našoj emisiji ‘7 Plus’ Hayat TV-a, razgovarali smo sa Satkom Mujagićem, bivšim logorašom iz Omarske, koji je jedan od potpisnika inicijative za mirne proteste u Briselu, te Srđanom Šušnicom, kulturologom, diplomiranim pravnikom i publicistom.

hayat.ba

"Ovdje je bila nagrada smrt. Kroz šta su prolazili logoraši, porodice žrtava, nijedna knjiga, nijedan film ne može opisati.
Mi koji smo imali čast i privilegiju da preživimo torture, preživimo logore, nama je u amanet ostavljeno da svjedočimo, da pričamo, da pozivamo sve one koji su preživjeli torturu, patnje, mučenje, logore, torturu u kućama, u dvorištima, avlijama, da pričaju o tome. To je borba za istinu, to je sprečavanje ponavljanja. Ono što smo mi prošli nebi trebalo smjela i ne trebaju preživjeti naša djeca. Istina na zločine u Trnopolju i sve druge logore ne smije biti zaboravljena." Kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

26.05.2017. god.