Izdvajamo

 

Danas je u Prijedoru u organizaciji Udruženja veterana krajine 1992.-95. obilježen Dan državnosti BiH. Program obilježavanja ovog izuzetnog važnog datuma za našu domovinu počeo je posjetom Memorijalnom centru u Kozarcu.
Uslijedila je posjeta šehidskom mezarju Hambarine gdje pred dušu šehida proučena fatiha.
U sklopu obilježavanja Dana državnosti BiH u Prijedoru, upriličena je posjeta i učenje fatihe na šehidskom mezarju Skela.

 

Nakon toga uslijedilo je održavanje svečane akademije u Raškovcu. U ime organizatora prisutnima se obratio Dževad Smajić koji je čestitao Dan državnosti BiH ali i Dan osnivanja 17. viteške krajiške brigade.

 

Svečana akademija je bila prilika da se naglasi značaj Drugog zasjedanja ZAVNOBIH-a koje je u Mrkonjić Gradu održano od 30.juna 1944. do 02.jula 1944. godine.

Obraćajući se prisutnima građanima, dr. Jasmin Medić ispred Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu je govorio o Bosni i Hercegovini od potpisivanja Dejtonskog mirovnom sporazuma do danas i potrebi da svi građani uzmu aktivno učešće u svim budućim procesima koji su jako bitni za državu u kojoj ima dovoljno mjesta za sve brz obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.
Podsjećamo da je ZAVNOBIH jedan od bitnijih datuma u modernoj historiji Bosne i Hercegovine jer su 1943. godine potvrđene historijske granice i Bosna i Hercegovina definisana kao zajednička republika tri naroda i ostalih građana..

 

Zanimljivo je bilo i obraćanje dr. Amira Klike iz Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu. On je govorio o Bosni i Hercegovini kroz vjekove naglašavajući njen kontinuitet.

Igrom, pjesmom i prigodnim recitacijama, Dan državnosti BiH u Prijedoru obilježili su članovi Kulturno umjetničkih društava Osman Džafić i Kozarac.

Tekst: mojprijedor.com/ foto:Aleksanadar Drakulić

"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...