Izdvajamo

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozvao je vlasti entiteta RS da poštuju Dejtonski mirovni sporazum, odnosno Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Komšić reagira s obzirom na to da se planiranom trasom autoputa Banja Luka – Prijedor predviđa rušenje većeg broja povratničkih kuća i uništavanje imovine sa čime povratnici i vlasnici imovine nisu saglasni te insistiraju na promjeni trase autoputa.

"Planirana trasa autoputa Banja Luka - Prijedor, u dijelu povratničkog naselja Kozarac, dijeli ovo naselje na dva dijela, predviđa rušenje većeg broja povratničkih kuća i oduzimanje poljoprivrednog zemljišta povratnika, ali i onih koji se još uvijek nisu vratili. Na ovaj način ugrožava se pravo protjeranih, izbjeglica i raseljenih osoba da se slobodno vrate u svoje predratne domove u Kozarcu, pravo garantirano Aneksom 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma", poručio je predsjedavajući Komšić.

Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma garantuje da "sve izbjeglice i raseljene osobe imaju pravo da se slobodno vrate svojim kućama", da će "strane preduzeti sve neophodne mjere da na svojim teritorijama spriječe aktivnosti koje bi ometale ili sprečavale siguran i dobrovoljan povratak izbjeglica i raseljenih osoba" i da će "omogućiti svima kojima je to potrebno što brži povratak iz inostranstva u domovinu".

"Vlasti RS-a žele suprotno Aneksu 7 svojim aktivnostima u vezi s izgradnjom autoputa kroz Kozarac trajno zaustaviti povratak iz inostranstva u navedeno područje, a one koji su se već vratili ponovo prognati, ali ovaj put trajno, u zemlje iz kojih su se vratili u Kozarac. Vlasti manjeg bh. entiteta trebaju na identičan način, kao i u slučaju povratničkih naselja u okolini Modriče, izmjestiti trasu autoputa na način da se izbjegne rušenje kuća povratnika na području Kozarca", poručio je predsjedavajući Komšić.

 

Klix.ba

Ovdašnja osnovna škola, koju pohađa 340 učenika, posebna je priča. Ne tako davno bila je među najvećima u bivšoj zajedničkoj državi, brojeći i do 3.800 učenika. I danas su u njenim klupama učenici Bošnjaci, Srbi, Ukrajinci, Romi. Isto je i s nastavnim osobljem.

Al-Jazeera 01.2017.