Izdvajamo

Pomažući starije i bolesne i čisteći ovih dana snijeg oko njihovih kuća, Safeta i Nijaz Zubanović iz Prijedora uzvraćajaju na dobrotu i pomoć koju su im ovi ljudi nesebično dali prije nekoliko godina, kada je Nijazu u inostranstvu uspješno presađen bubreg.

 

Zubanoviće smo ovaj put zatekli u Prijedoru kako čiste snijeg ispred kuće svoje starije sugrađanke Hibe Bašić, koja živi sama.

-Ja sam dala mužu Nijazu svoj bubreg da bi ostao živ i to je, srećom, uspjelo. Mi sada u ime zahvalnosti obilazimo komšijske kuće i pomažemo starijima, siromašnima i nemoćnima koliko možemo. Gospođa Hiba je stara, slabo pokretna i bolesna, a snijeg je bio zatrpao ulaz i prilaze njenoj kući, onemogućivši joj normalan život- kaže za Prve novine Safeta Zubanović.

 

Prijedorčani ističu da su ovi supružnici već nebrojeno puta pokazali humanost, iako i sami žive u teškim uslovima, sa samo 150 KM mjesečnih primanja.

-Ovo je i svojevrsni poticaj nama zdravima, koji smo u mogućnosti da pomognemo i donesemo bar nekome osmijeh na lice. Dobro se dobrim vraća – kažu stanovnici prijedorskog naselja u kome su Zubanovići čistili snijeg.

 

Nijazu Zubanoviću (50) je prije nekoliko godina u Francuskoj transplantiran bubreg koji mu je donirala supruga Safeta, a pomoć su pružili i „Otvorena mreža“ i mnogi dobri ljudi.


N.Begic za Prvenovine.com

Zbogom, Kozaro
Postrojena stoji četa,
A sa strane narod stao;
Ljuta zima osvojila,
Dubok snijeg svuda pao.

Opširnije...