Izdvajamo

 

Kome to smetaju djeca i bijele trake u Prijedoru?

CZM “KVART” oštro osuđuje cenzuru i diskriminaciju koju je izvršila agencija “Led Media” iz Banja Luke, koja je odbila postaviti bilboarde povodom Međunarodnog dana mira u Prijedoru iako je ta usluga prethodno bila dogovorena. Uprkos prethodno plaćenom računu, ova agencija je vratila sredstva uz obavještenje da dostavljeni sadržaji „ne odgovaraju temi“ mira, zahtijevajući izmjenu vizuala koji prikazuju djecu u igri lastiša. Sporni motiv djece ističe pravo na mir kao pravo koje nam pripada rođenjem, samim postojanjem i pripadanjem ljudskoj zajednici. Zato se, u ime prava današnje djece i mladih da svoj život provedu u miru, a povodom Međunarodnog dana mira sjećamo onih kojima je to pravo bilo oduzeto zajedno sa životom.

Naime, “Led Media” odlučila se za neobjavljivanje sadržaja, tvrdeći da „mir ne izgleda tako“ i zahtijevala prikazivanje golubova s maslinovim grančicama umjesto djece u igri. Tako su i dizajn “bijelih traka” na rukavima nacrtane djece postali „problematični“. CZM “KVART” kategorički odbija prihvatiti bilo kakav oblik cenzure i diskriminacije, naglašavajući da takvi postupci predstavljaju ozbiljno kršenje slobode izražavanja.

Ono što ovaj slučaj čini posebno alarmantnim jeste činjenica da “Led Media” posluje na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, s ogromnim godišnjim prihodima, što znači da njihov uticaj na tržištu oglašavanja nije zanemariv.

CZM “KVART” poziva sve saradnike ove agencije da preispitaju svoje partnerstvo s kompanijom koja očigledno bira da cenzuriše sadržaje koji su povezani s Danom bijelih traka, čak i kada su to vizuali djece koja se igraju na Međunarodni dan mira. Takva selektivna cenzura nije samo neprihvatljiva, već je i prijetnja slobodi izražavanja u BiH.

Centar za mlade “KVART” ostaje nepokolebljiv u svojoj borbi protiv cenzure i diskriminacije, borbi za istinu i pravdu, te poručuje da neće odustati od svojih aktivnosti usmjerenih na promovisanju mira i ljudskih prava u Prijedoru i šire.

Centar za mlade “Kvart”

29. februara i 1. marta 1992. godine je održan referendum o nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine, na koji je izašlo oko 64% građana RBiH s pravom glasa i njih 99% je glasalo ZA nezavisnu i suverenu BiH, državu ravnopravnih građana i naroda.