Izdvajamo

 

Dana 23.jula 1992.godine u zaseoku Duračci u Donjim Garevcima srpske vojne formacije masakrirale su porodicu Dženanović. Tom prilikom ubijeni su majka Hajra (Musić) Dženanović (52), njena kćerka Majda (17), Hajrina snaha Nasiha (rodj.Sarajlić,30) i njeno dvoje djece, osmogodišnji Ajdin petogodišnji Alen.

 U znak sjećanja na ovaj svirepi masakr njihovi najmiliji Ešef i Asima pozivaju sve koji imaju vremena i mogućnosti da se okupe u nedjelju 23.jula ove godine u 11:45 sati, ispred malog spomen obilježja na zgarištu porodične kuće, na kojem će se pred njihovu dušu proučiti Jasin i dova, a javnost i tužilaštvo još jedanput podsjetiti na činjenicu da za ovaj zločin niko nije odgovarao.

Posmrtni ostaci porodice Dženanović nikada nisu pronađeni.

Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.