Izdvajamo

 

U ključkom selu Biljani u toku je obilježavanje 31. godišnjice streljanja 258 civila. Za jedan od najmasovnijih zločina u BiH tokom ljeta 1992.godine procesuirana je samo jedna osoba. Zato iz ovog mjesta i danas poruka porodica ubijenih i nestalih da pravosudni organi nisu uradili dovoljno da pravda bude zadovoljena.

U jutarnjim satim desetog jula 1992. godine, muškarci Mjesne zajednice Biljani sprovedeni su do lokalne škole. Prema izjavama svjedoka, bilo je tu i djece i žena. Likvidacije su počele u Biljanima. Nakon toga, uslijedio je transport, kasnije će se ispostaviti na lokalitete masovnih grobnica Lanište i Crvene zemlja i Biljani.

Među žrtvama je i 57 Botonjića. U ovom zaseoku pripadnici sedamnaeste lake pješadijske brigade srpske vojske i rezervnog sastava policije Ključ, u porodičnoj kući zapalili su dvoje starih i iznemoglih. Pašo i Behara Botonjić, ni krivi ni dužni umirali su u najtežim mukama.

 

Šemsudinu Džaferagić je ubijena kompletna porodica, dvoje djece, supruga, sestra i njena kćerku. Sin je imao četiri godine, a kćerka Amila, najmlađa žrtva ubijena u Biljanima, rođena 29.02.1992.godine.

U zapisniku sa obdukcije između ostalog je napisano da je pored Amile pronađena jedna bijela i jedna plava dječija cucla-duda.

Bećo Ćehić je ubijen u 85. godini života. Ako danas u Biljanima i Ključu gdje je u periodu 1992.-1995. godina ubijeno 687 civila, iz rodnog grada protjerano 17 hiljada građana nesrpske nacionalnosti gdje je kroz logore prošlo 1.370 civila, pitate imali pravde, u glas će vam odgovoriti da nema.

Apelaciono vijeće Suda BiH pravosnažnom presudom osudilo je bivšeg komandira treće čete saničkog bataljona sedamnaeste lake pješadijske brigade Marka Samardžiju na sedam godina zatvora zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u Biljanima i tu je završeno procesuiranje počinioca i naredbodavaca streljanja 258 civila.

U sklopu obilježavanja 31. godišnjice strijeljanja 258 Bošnjaka ključkog naselja Biljani, večeras je predviđen obilazak Šehidskog mezarja i turbeta i završetak „Pohoda šehidskim putevima“.

Prije toga, organizovana je posjeta lokalitetima masovnih grobnica Crvena zemlja i Lanište koje su krile posmrtne ostatke nevinih žrtava.

Ljeta 1992.godine teški zločini su počinjeni na širem području općine Ključ. Nikada se ne sniju zaboraviti Biljani, Prhovo, Velagići,…

Senudin Safić / Mojprijedor.com

Budite ponosni na naše kozaračke borce, oficire i generale armije Republike Bosne i Hercegovine. Budite ponosni na naše očeve i majke, braću i sestre, jer oni živješe i umiraše časno. Budite ponosni jer pripadate narodu koji tlačen, proganjan i na pravdi Boga ubijan, a koji druge nije tlačio, proganjao i na pravdi Boga ubijao! Spram dušmanima budite ponosni i prkosni, a spram svojom braćom i prijateljima ponizni i milostivi! Neka nas sviju Uzvišeni Allah na tom putu pomogne!

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.