Izdvajamo

 

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini zajedno sa udruženjima logoraša Prijedor 92, Kozarac, Ključ i Sanski Most, Bosanska Krupa, sutra nedelja 20.11. novembr 2022. godine  obilježit će 30. godišnjicu početka raspuštanja logora Manjača.

Logor Manjača, koji se nalazio u krugu vojnog poligona iznad Banje Luke, jedan je od prvih formiranih od ukupno 657 logora i mjesta zatočenja na tlu Bosne i Hercegovine u periodu 1991.-1996., a prve logoraše (zarobljene hrvatske građane s područja zahvaćenih ratom u Republici Hrvatskoj) primio je 1991. godine.

Nakon otpočinjanja agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, ovaj logor osposobljen je za prijem logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz općina Sanski Most, Ključ, Prijedor, Kotor-Varoš, Mrkonjić-Grad, Šipovo, Banja Luka, Doboj itd.

Logoraši su u ovom logoru držani u nehumanim uvjetima, u štalama koje su prethodno služili za smještaj životinja. Svakodnevno su premlaćivani i zlostavljani, fizički i psihički, davane su im količine vode i hrane jedva dostatne za biološki opstanak, tjerani su na prisilni rad. Više desetina logoraša je u ovom logoru brutalno ubijeno, a u krugu poligona pronađene su i masovne grobnice u kojima su tijela ubijenih skrivana od očiju javnosti. Kroz logor Manjača je prošlo oko 5.000 logoraša, civila, Bošnjaka i Hrvata.

Veća grupa starijih i maloljetnih logoraša iz logora Manjača puštena je 14. novembra 1992. godine. Mjesec dana kasnije logor je rasformiran, logoraši su razmijenjeni, a preostala grupa logoraša je prebačena u logor Batković kod Bijeljine. Međutim, ubrzo nakon toga, logor Manjača je ponovo formiran i nakon toga je bio u funkciji sve do 1996. godine.

Pred Sudom u Haagu, Sudom BiH, županijskim sudovima u Splitu i Zagrebu, te Okružnim sudom u Banjoj Luci, za ratne zločine u logoru Manjača osuđeni su: Milomir Stakić na 40 godina zatvora, Radoslav Brđanin na 30 godina, Nikola Kovačević na 12 godina, Mirko Graorac na 15 godina, Dane Lukajić na 6 godina, Željko Bulatović na 11 godina, Siniša Teodorović na 8 godina i Zoran Gajić na 6 godina zatvora.

Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.