Izdvajamo

 

U organizaciji Udruženja Prijedorčanki Izvor i Centra za mlade Kvart u Prijedoru je danas obilježen Međunarodni dan nestalih osoba.

Oko 20 osoba okupili su se u ime svih roditelja, supruga, braće i sestara nestalih osoba koji se na svaki telefonski poziv javljaju sa zebnjom, nadajući se da će im se saopštiti informacija o njihovim najmilijim članovima porodica koja je bolna ali za njih ipak utješna.

Međunarodni dan nestalih osoba obilježava se radi prisjećanja na sve nestale u oružanim sukobima, kao posljedice kršenja ljudskih prava ili zločina protiv čovječnosti. Važno je da se sve nestale osobe na nivou Bosne i Hercegovine pronađu i identifikuju da bi se iole olakšao bol porodica nestalih i na neki način omogućilo dostojanstveno sjećanje na sve žrtve rata.

“Ovim događajem želimo da ukažemo da 30 godina postoje žrtve koje još uvijek nisu pronađene i čije porodice prolaze kroz strašnu agoniju i nadanje da će za života pronaći svoje najbliže. Takođe, ovim putem apelujemo na institucije da preuzmu odgovornost i djeluju, te što prije pronađu i identifikuju sve nestale i na taj način pomognu porodicama svih nestalih osoba”, poručili su organizatori.

Na skupu su pročitana oko 540 imena i prezimena svih nestalih u Prijedoru tokom rata devedesetih.

- U temeljima RS-a nisu, kako to patrijarh srpski kaže, ali i skoro svi političari iz RS-a, kosti najboljih srpskih sinova. U temeljima RS-a su kosti moga petnaestogodišnjeg brata, moga oca, dida, nane, kosti još 102 djece, a u tim temeljima sam mogao biti i ja koji sam, eto, uspio preživjeti i tri prijedorska logora i živi štiti i još mnogo toga - ističe Duratović.