Izdvajamo

 

Na prostoru bivšeg logora Keraterm u Prijedoru, od 20 .jula do 6. avgusta, bit će izložena instalacija sa imenima 815 zatočenika koji su ubijeni ili zadnji put viđeni u logorima Keraterm i Omarska.

Instalacija nosi naziv „Prijedorski logori smrti“ i to je odrednica kojom su logore Kareterm i Omarska opisivali u Tribunalu u Hagu. Po prvi put će se na jednom mjestu naći imena svih ubijenih i nestalih zatočenika Keraterma i Omarske kao najilustrativniji dokaz da to zaista i jesu bili logori smrti.

Idejno rješenje za instalaciju ponudio je vajar iz Banje Luke Bojan Mikulić i svi oni koji je žele vidjeti moći će to uraditi svakog dana, završno sa 6 . avgustom, datumom kada je 1996. godine počelo raspuštanje prijedorskih logora smrti.

Prvobitno je instalacija trebala biti izložena na glavnom gradskom trgu u Prijedoru, 26. maja na tridesetu godišnjicu od osnivanja logora ali gradske vlasti nisu dopustile njeno postavljanje. Period u kojem će instalacija biti postavljana poklapa se sa datumima u kojima su počinjeni neki od najvećih zločina u Prijedoru: zločini u naseljima na lijevoj obali rijeke Sane, zločin u selu Briševo, masakr u prostoriji broj 3 Keraterma, julski zločin iza Bijele kuće u Omarskoj, te ubijanje nad jamom Hrastova glavica 124 zatočenika ova dva logora.

Organizatori instalacije su Centar za mlade Kvart i Fondacija za izgradnju kulture sjećanja iz Prijedora te Fondacija Friedrich Ebert iz Banje Luke. Instalacija je doprinos kulturi sjećanja u Prijedoru i rađena je u namjeri da se žrtvama da identitet kako ne bi bile svedene na puki broj. Prostor Keraterma je, uz prethodnu dozvolu vlasnika, odabran jer je dostupan većem broju građana u dužem vremenskom intervalu.
Instalacija će zvanično biti otvorena 20. jula 2022.godine u 10:00 h kada će i predstavnici medija moći dobiti više informacija.

Prijedor, 18. juli 2022. godine

Centar za mlade Kvart
Fondacija Friedrich Ebert
Fondacija za izgradnju kulture sjećanja

"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...