Izdvajamo

 

Početkom agresije na BiH, u ljeto 9.jula 1992. godine, ubijen je FIKRET HODŽIĆ, najbolji bh. bilder svih vremena. Bio je petnaest puta prvak bivše Jugoslavije, prvak Mediterana, vicešampion Evrope i treći u svijetu u srednjoj kategoriji. Trideset godina nakon njegovog ubistva porodica i prijatelji okupili su se u njegovoj rodnoj kući u Trnopolju kako bi pokazali da šampion nije zaboravljen.

 

Fikretova supruga Suada dočekala ih je u avliji porodične kuće, gdje su uz kafu razmijenili sjećanje na šampiona. “Meni je drago kad i danas čujem da prijatelji pričaju kako je bilo lijepo s njim trenirati i da ga vide kao uzor te da će ostati uzor još mnogim generacijama”, kazala je Suada. Prisutni su također posjetili šehidsko mezarje, gdje se nalazi i Fikretov mezar te Spomen sobu Fikret Hodžić u Kozarcu

Iako je kuća porodice Hodžić bila opljačkana, pa zatim zapaljena i porušena, sprave na kojima je Fikret trenirao su ipak ostale “sačuvane”. “Slučajno sam ušla u jedan bodibilding klub u Prijedoru i prepoznala naše stvari. Obratila sam se tužilaštvu i podnijela zahtjev za povrat imovine. Tek nakon pet godina suđenja uspjela sam uz pomoć advokata vratiti sve sprave”, priča Suada.
Danas su te sprave smještene u Spomen sobu.

Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.