Izdvajamo

 

Početkom agresije na BiH, u ljeto 9.jula 1992. godine, ubijen je FIKRET HODŽIĆ, najbolji bh. bilder svih vremena. Bio je petnaest puta prvak bivše Jugoslavije, prvak Mediterana, vicešampion Evrope i treći u svijetu u srednjoj kategoriji. Trideset godina nakon njegovog ubistva porodica i prijatelji okupili su se u njegovoj rodnoj kući u Trnopolju kako bi pokazali da šampion nije zaboravljen.

 

Fikretova supruga Suada dočekala ih je u avliji porodične kuće, gdje su uz kafu razmijenili sjećanje na šampiona. “Meni je drago kad i danas čujem da prijatelji pričaju kako je bilo lijepo s njim trenirati i da ga vide kao uzor te da će ostati uzor još mnogim generacijama”, kazala je Suada. Prisutni su također posjetili šehidsko mezarje, gdje se nalazi i Fikretov mezar te Spomen sobu Fikret Hodžić u Kozarcu

Iako je kuća porodice Hodžić bila opljačkana, pa zatim zapaljena i porušena, sprave na kojima je Fikret trenirao su ipak ostale “sačuvane”. “Slučajno sam ušla u jedan bodibilding klub u Prijedoru i prepoznala naše stvari. Obratila sam se tužilaštvu i podnijela zahtjev za povrat imovine. Tek nakon pet godina suđenja uspjela sam uz pomoć advokata vratiti sve sprave”, priča Suada.
Danas su te sprave smještene u Spomen sobu.

Ćutanje je teže od laži, jer čak i najveća laž podrazumijeva ma i najmanju mjeru istine, a ćutanje čak i nju ignoriše.

Borislav Pekić