Izdvajamo

 

U utorak sam imao priliku da slikam stanovnike Doma za starija lica ENEA u Kozaruši. Naravno sa velike distance. Evo već cijelu godinu niko ne može ući u dom ko nije zaposlen ovdje a takođe niko ne može izaći vani. Zadnje moje slikanje ovdje je bilo za 8.Mart prošle godine. Sve je to zbog ove pandemije corona virusa. Ministarstvo zdravlja je donijelo odluke kojih se moraju pridržavati svi domovi. Vidio sam da se osoblje strogo pridržavaju svih mjera koj je preopručilo Ministarstvo.

U utorak je sunce ugrijalo i Emir Dautović, vlasnik doma, je odlučio da sve stanovnike izvede vani da malo udahnu svježeg vazduha. Sreća stanovnika bila je neopisiva. Imao sam sreću i privilegiju da ih slikam, a bio sam oduševljen dok sam ih posmatrao sa udaljenosti od oko 30 metara.
Nadam se uskoro da će češće izlaziti i da ću imati priliku da ih slikam i razgovaram sa njima.

Nasi mali sugradani, Zehra i Tarik Beganovic, 27.02.2021.god.uzeli su ucesce na taekwondo turniru u Zvorniku. Zehra je osvojila zlatnu, a Tarik srebrenu medalju. Taekwondo treniraju 4 godine u prijedorskom taekwondo klubu "Ljubija". Pohadaju OS "Kozarac" u Kozarcu, PO Kamicani, Zehra je peti, a Tarik drugi razred.

Dosad su ucestvovali na vise domacih i medunarodnih takmicenja, u Sarajevu, Beogradu, Karlovcu, Brinju (Hrvatska), Prijedoru i Zvorniku. Clanovi ovog kluba su i njihovi stariji brat i sestra. Nadamo se da ce neki od njih u buducnosti biti uspjesni sportasi, a potencijal i volju vec posjeduju.

Koordinatorice Odjela za brak i porodicu MIZ Kozarac su 28.02.2021. godine, posjetile Seada i Indiru Softić koji su, hvala Bogu, dobili i petu prinovu, divnu djevojčicu (MašaAllah). Ovom prilikom smo mladoj mami uručile prigodne poklone i sredstva, a njenoj djevojčici poželjeli sretno djetinstvo, i svako dobro oba svijeta. Odjel za brak i porodicu upućuje iskrene čestitke povodom dana Nezavisnosti BiH, svim njenim građanima koji je kao takvu priznaju, vole i vjerno nose u srcu.

Već sam pisao o porodici Fazlić Safija i njenih dvoje dijece Zilhada i Zilhad. Safija je zbog bolesti smještena u Dom za starija lica ENEA u Kozaruši, a kod kuće su ostali Zilhada i Zilhad a koji su, oboje, hendikepirani i nesposobni da se sami o sebi brinu. Njima pomažu Enisa Mahić, Merima, Lega i Radovanka. Na zahtjev jednog broja čitalaca ja sam objavio broj računa na koji se može pomoći ovoj porodici. Tako je krenula akcija prikupljanja novčanih sredstava za ovu porodicu.
Suvad i Lega su prikupljali a i dalje prikupljaju novac za ovu porodicu. Juče mi je Suvad donio spisak donatora do danas. Zamolio me da se zahvalim svim donatorima, a takođe da naglasim da se nastavlja akcija prikupljanja srestava za porodicu Fazlić.
Ispod su spiskovi donatora za porodicu Fazlić.

Ove hefte zujim kroz Kozarušu od Mine Hanijine krivine do kuće od Elvira Grozdanića. Već na samom početku nalazim Milu Lukića i Idriza Dautovića dok uređuju njivu.

Idriz Dautović 86 godina ali radi punom parom.

U nastavku svraćam kod Uzeira Blaževića i njegove supruge Enise.

Preko puta Uzeirove kuća je od Krimija i njegove porodice. Unuka Elma je tako vesela i voli da se slika.

Dragu Končara sam našao na imanju porodice Pupavac, orezuje voće.

U nastavku slikam sve do Elvirove kuće.

A onda se vraćam u sokak gdje živi Redžep Žerić. Njega sam našao dok je pripremao kreč da kreči voće. Primjetio sam da u kreč ubacuje dosta ljute paprike. Na moje pitanje zasto ljuta paprika, a on mi kaže da je to protiv ovaca, da ne gule koru.

Zatim sam svratio da pozdravim Ćemilu, suprugu od Redžepa. Na pitanje kako je ona se smije i kaže koje su godine dobro je. Redžep radi vani, a ona u kući.

OVAVJEŠTAVAMO DŽEMATLIJE DŽEMATA DERA DA JE POKRENUTA AKCIJA
ZAVRŠETKA DŽEMATSKE KUĆE : FASADA , UREDŽENJE DVORIŠTA OGRADA KAPIJA VELIKA I MALA , OGRADE NA TERASAMA , DŽEMATSKI I GRADŽEVINSKI ODBOR ZAMOLJAVA SVE DŽEMATLIE DŽEMATA DERA, DŽEMATLIJE KOJE GRANIĆE SA NAŠIM DŽEMATOM I DŽEMATLIJE KOJE KORISTE NAŠA MEZARJA ZA UKOP SVOJIH RAHMETLIJA A NISU IZ NAŠEG DŽEMATA I OSTALE LJUDE DOBRE VOLJE KOJI ŽELE PODŽATI OVAJ HAIRLI PROJEKAT .
UNAPRIJED ZAHVALNE DŽEMATLIJE DERE
MOŽE TE SE JAVITI OVIM OSOBAMA
AVDAGIĆ HUSNIJA
BEŠIĆ ISMAL
MURATČEHAJIĆ DENISU

Spisak priloga za džematsku kuću
BEŠIĆ ISMAL I ERMIN 500 EURA
BLAŽEVIĆ SEJAD 500 KM
MURATČEHAJIĆ ESAD 500 KM
BLAŽEVIĆ MESUD 1053 KM
HADŽIĆ(KAHRIMANOVIĆ)ZEJNA 500 KM
BLAŽEVIĆ(MEHEMEDA)SMAIL 500 KM
BLAŽEVIĆ AGAN 500 KM
HADŽIĆ BAHRIJA 500 KM
HADŽIĆ MUJO – IBRO 500 KM
BEŠIĆ ( ADEMA ) MEHMED 500 KM
BEŠIĆ (JUNUZA) DŽEMAL 500 KM
SREDSTVA OD STIROPORA 500 KM
BAJRANSKE SERGIJE 702 KM
SREDSTVA OSTALA OD KUPOVINE
NAMJEŠTAJA ZA DŽEM KUĆU 673 KM
HADŽIĆ HIDAJET 260 EURA
MURATČEHAJIĆ ARMIN IFADIL 520 EURA
BLAŽEVIĆ UZEIR 600 CHF
BLAŽEVIĆ MUSEMA 500 KM
JAKUPOVIĆ EJUB I MEVLIDA 200 KM
MURTIĆ MURIS – LJUBIJA 400 KM
KARABAŠIĆ ENISA 200 EURA
KAPETANOVIĆ ESMA I SULJO 500 KM
BLAŽEVIĆ ESAD 500 CHF
BLAŽEVIĆ MIRSAD 500 CHF
BEŠIĆ ŠABAN 500 KM
HUŠIĆ ISMET – FUDO 200 EURA
BLAŽEVIĆ (ADEMA) DERVIŠ 500 KM
BEŠIĆ EDINA I DJECA 250 EURA

Jedna lijepa vijest, Anid Hodžić, sin od Amre i Seada, slavi svoj 7. rođendan, a mi mu čestitamo iz sveee snage!!!

Danas na četvrtku pravo proljetno vrijeme. Dosta raje na četvrtku. Već dva četvrtka raja pita kad će se otvoriti pijaca. Nemam informacija.

U nastavku slijede slike koje sam danas pravio.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Masa sudi po spoljnom i vidljivom, zato što samo to i može da shvati.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ali eto život je kao rijeka, tece i ne zaustavlja se.