Izdvajamo

Jučer poslije Ikindija namaza u prepunoj Mutničkoj džamiji, u organizaciji Medžlisa islamske zajednice Kozarac, upriličena je svečanost ikrar-dove povodom ispraćaja ovogodišnjih kozaračkih hadžija.



Odlazak na hadž je je istinska želja svakog iskrenog muslimana i muslimanke. Dočekati svoj ispraćaj na hadž oduvijek je značilo i znači uspjeh svakog muslimana koji po povratku doživotno nosi titulu hadžija ili hadži – hanuma. Pred njihovo putovanje organizuje se ikrar dova na kojoj se obznanjuje da musliman želi ispuniti petu islamsku dužnost, obaviti hadž. U bosanskoj tradiciji islama ona se još naziva hadžijska ili dova za ispraćaj hadžija.



Nakon Ikindija namaza, prisutnim se obratio imam Jasmin ef Glamočanin, a zatim i glavni imam IZ Kozarac Mr.Amir ef Mahić. Mr.Mahić je pričao o značaju  pete islamsku dužnosti, odlaska na hadž. On je u svom govoru istakao značaj i smisao hadža, te ukazao na značajnost hidža. Ukazao je na osnovne elemente koji povezuju hadž i hidž.

Mr.Amir ef Mahić je predstavio buduće hadžije:

Mahić h. Amir ef. ( bedel za oca rah. Mahić Asima ) džemat Kamičani, Glavni imam Medžlisa Kozarac

Šeperović h. hfz. Muharem ef. ( bedel za daidžu Ibrahima Pilava ) za njega se može kazati da putuje iz tri džemata. On obavlja dužnost imama u tri džemata, Udruženi džemati Hadžići, Kevljani i Srednji Jakupovići.

Toromanović h. Said ef. ( bedel za Softić Halimu ) džemat Brđani

Đonlagić h. Samir ( bedel za rah. Himzu Softića ) džemat Kamičani

Blažević Almir džemat Hrnići

Avdagić Husnija džemat Dera

Dergić Kemal džemat Hrnići

Dergić Anel džemat Hrnići

Bešić h. Husein ( bedel za brata rah. Bešić Mureta ) džemat Dera

Bešić Đemila džemat Dera

Bešić Namka džemat Dera

Mahić Šefika džemat Kamičani

Blažević Musema džemat Dera,

 Zatim, Blažević Mesud, Hankić h. Asima (  bedel za supruga rah. Hankić Adema ), Mujalo h. Salih ef. ( bedel za rah. Avdagić Hatku ),

Garibović Dursum, Deumić Nihad, Ćatić h. Suad ef. ( bedel za rah. Mehmedagić Zumru )

Od devetnaest pobrojanih hadžija, četrnaest će put mubarek mjesta krenuti iz naše domovine Bosne i Hercegovine, dok će troje putovati iz Švicarske, jedan iz Australije i jedan iz Hrvatske.

Zatim je proučena jedna Ilahija, Ašere i na kraju Ikrar dova za buduće hadžije. Ikrar dovu je proučio Sakib ef Džaferović.

Jutros u 08.00 sati kozaračke hadžije su krenule put Meke i Medine.
Sa 13 kozaračkih hadžija, otputovao je i Puškar Ismet džemat Čejreci MIZ Prijedor, zatim 8 hadžija iz Bihaća.

Molimo Allaha dž.š. da im hadž bude ukabul - primljen

Nijaz-Caja Huremović

 

 

 

Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.