Izdvajamo

Zaseok Mujkanovići džemat Hrnići, Tevhid pred duše nevino ubijenim mještanima ovog zaseoka. Nihad Mujkanović mi priča kako je došao na ideju da svake godine početkom augusta sa komšijama organizuju učenje Jasina i Tevhida za 7 Šehida iz Mujkanovića. Kad je rekao svojim komšijama svi su to prihvatili sa oduševljenjem.

Ovo je već četvrta godina kako organizuju učenje. Na moje pitanje ko je glavni organizator, Nihad mi reče da niko nije glavni svi su isti i svi isto plaćaju troškove organizacije. Na ovaj naćin žele pokazati da nisu zaboravili svoju dijecu, braću, rođake, komšije,...

U međuvremenu oni su svojim Šehidima podigli spome ploču na kojoj su ispiasna sedam imena nevino ubijenih mještana zaseoka Mujkanovići.

Tevhid se uči pod vedrim nebom pored spomen ploče, na putu i u dvorištu najbliže kuće.
Ostalo fotografija kaže sve.

Nijaz-Caja Huremović

U perverznoj realnosti, dželati i ubice su dobile svoje obilježje i istorijski pomen. Naime, U bivšem Društvenom domu Trnopolje, mjestu gdje se nalazio jedan od najzloglasnijih prijedorskih logora, otvorena je spomen-soba poginulim vojnicima Vojske Republike Srpske.

Koliko bolestan moraš biti da to uradiš?

Zamislite spomen-sobu posvećenu snagama Vermahta u Mathauzenu ili Aušvicu? Ne možete? Dabome da ne možete. Zato u nas može sve.

Dragan Bursać