Izdvajamo

 

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor u periodu od 04. do 07. jula realizovali su regionalnu akciju pojačane kontrole učesniika u saobraćaju sa akcentom na korištenje bezbjednosnog pojasa, sjedalica za djecu i upotrebu mobilnog telefona za vrijeme vožnje.

Tokom akcije ukupno je kontrolisano 746 učesnika u saobraćaju, a zbog počinjenih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja sankcionisano je 298 učesnika. Po akcentu akcije sankcionisano je 230 učesnika.

Zbog nekorištenja bezbjednosnog pojasa sankcionisano je 115 učesnika u saobraćaju od kojih je 109 vozača i 6 suvozača. Zbog nekorištenja sjedalice i posebno prilagođenog podmetača za djecu sankcionisana su 34 vozača, dok je zbog nepropisnog korištenja mobilnog telefona za vrijeme vožnje sankcionisano 12 vozača.

Tokom trajanja akcije sankcionisano je i 58 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, od kojih je osam zadržano lišenjem slobode, a slobode su lišena i tri vozača zbog utvrđenog prisustva opojnih droga u organizmu.

Policijska uprava Prijedor apeluje na sve učesnike u saobraćaju da u cilju zaštite svoje bezbjednosti i bezbjednosti drugih učesnika poštuju saobraćajna pravila i propise.

"Ovdje je bila nagrada smrt. Kroz šta su prolazili logoraši, porodice žrtava, nijedna knjiga, nijedan film ne može opisati.
Mi koji smo imali čast i privilegiju da preživimo torture, preživimo logore, nama je u amanet ostavljeno da svjedočimo, da pričamo, da pozivamo sve one koji su preživjeli torturu, patnje, mučenje, logore, torturu u kućama, u dvorištima, avlijama, da pričaju o tome. To je borba za istinu, to je sprečavanje ponavljanja. Ono što smo mi prošli nebi trebalo smjela i ne trebaju preživjeti naša djeca. Istina na zločine u Trnopolju i sve druge logore ne smije biti zaboravljena." Kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

26.05.2017. god.