Izdvajamo

Za pronalaženje vode trebaju samo tri kokošija jajeta. Tako, siguran u sebe, tvrdi Franjo Filipović (51), bagerista iz Jezereva, zaseoka Stare Rijeke kod Prijedora, koji je na više od 500 mjesta u BiH otkrio vodu zahvaljujući jajima.

- Brojao sam do 500, poslije više nisam – priča ozbiljno Franjo, sugrađanima poznatiji kao Fila Filota.

Tokom jučerašnjeg boravka u Ljeskarama kod Prijedora, Franjo je svoje umijeće pokazao i pred okupljenim mještanima, koji su na kraju potvrdili da na mjestu koje su “jaja odredila” zaista ima vode.

Cijeli postupak potrajao je tek nekoliko minuta. Koliko je trebalo da se zarotira srednje, od tri vertikalno postavljena jajeta koje je Fila pažljivo, jer se mogu i razbiti, držao u lijevoj  ruci.

- Onoliko puta koliko se okrene srednje jaje, na toliko metara pod zemljom je i voda. Ovdje je blizu površine, jer se jaje zarotiralo samo tri puta – pokazuje Fila svoje u svijetu jedinstveno umijeće za koje uz njegov dar, koji mu je prije oko tri decenije prenio jedan starac sa čijim će imenom i on grob, treba ispuniti samo nekoliko uvjeta.

Jaja ne smiju biti starija od pet dana, nikako mućci, niti ona ispod kvočke, još manje hladna iz frižidera i nikako kuhana. Zanimljivo je da Fila, inače otac četvero djece, koji planira i drugu ženidbu, usluge kojima ozbiljno konkurira čuvenim rašljarima nikada nikome nije naplatio.

Tvrdi da nikada nije ni omašio u pronalaženju vode, kao i da voda u bunarima koji su nakon njegovog otkrića sagrađeni, nikada nije presušila.

Čudo iz Bosanske krajine, koji na posao u rudnik , uz svjetlo svijeće, kreće u četiri sata ujutro, kada ostali svijet duboka spava, svira i 18 instrumenata. Tvrdi i da frulom može dozvati zmije i istjerati ih iz nečije kuće “tako da ga u stopu prate”. A zna i gledati u dlan.

- Nemam ja granica, ni bilo kakvih drugih prepreka. Voda me vodi do ljudi kojima želim da pomognem, da budu sretni – kaže jednostavno Fila, koji nerijetko, opet besplatno, uz tvrdnju da je bogat i kada nema, svira i po svadbama i kojekakvim feštama.

Platina i zlato

Fila tvrdi da od njegovog rodnog Jezereva pa preko obližnjeg Briševa postoji velika zlatna žila koju voda čuva.

- Ispod Bosanske Dubice ima i nafte. I to u velikim količinama. Ne moraju Rusi to istraživati, ja znam. Nafte ima i kod Bosanskog Novog, a ovdje u blizini Prijedora platine i zlata – kaže Franjo, koji je vodu nalazio na dubini od dvadesetak centimetara, ali i na dubini većoj od stotinu metara.

Dnevni Avaz


Poziv u akciju za kupovinu zemljišta za proširenje Šehidskog mezarja u Kamičanima

Postovani Nijaze,

Hvala mnogo na predivnim prilozima i fotografijama kojima nas uvijek obradujes. Sve ovo sto radite danas, trag je koji ostavljate za sobom, a koji ce jednoga dana pripadati kozarackoj arhivi. Svaki put imam osjecaj da sam prosla kroz nas dragi Kozarac i zavirila pomalo u svaki njegov sokak. Vrijeme prebrzo leti, a u toj neuhvatljivoj brzini zaboravimo koliko je svaki trenutak vazan i kako ga trebamo cijeniti i po mogucnosti zabiljeziti.

Kako su govorili nasi stari, "Danas jesmo, sutra nismo.." U ovozemljskoj trci koja se sve vise pretvara u borbu za meterijalne stvari koje dominiraju, veoma se rijetko nadje vremena za dusu i cesto znacaj malih, obicnih stvari spoznamo tek kada ih pocnemo gubiti. U sustini zivimo samo za danas, jer proslost ne mozemo promijeniti, a buducnost i njenu tajnu ne mozemo unaprijed spoznati.
Vec smo to jednom iskusili na svojoj kozi, u proteklom ratu, kada smo tako brzo izgubili ono sto smo godinama sticali, a najgore od svega je gubitak ljudskih zivota.

26.04.2014
Semira Jakupovic