Izdvajamo

 

U ponedeljak, u večernjim satima, aktivisti su, na štandu u Gradu, prikupljali potpise za peticiju protiv nehumanog odnosa prema psima u Prijedoru, odnosno za zatvaranje nelegalnog, netransparentnog i nehumanog prihvatilišta za pse u ovom gradu.

Članovi neformalne grupe građana Prijedora, okupljeni oko inicijative „Iako ne govorim, na meni se ne možeš bogatiti“, pokrenuli su prikupljanje potpisa za peticiju čiji je cilj zatvaranje gradskog prihvatilišta za pse, smještenog na regionalnoj deponiji „Kurevo“, koje Grad finansira već 13 godina, ali potpuno netransparentno, bez javnosti dostupnih ugovora i izvještaja o utrošenom novcu, uz stalne kritike građana i medija zbog loših uslova u kojima psi borave.

Juče, u večernjim satima, aktivisti ove grupe dijelili su informativne letke, u Gradu, te su, na postavljenom štandu, građanima Prijedora dali priliku da potpišu peticiju i na taj način pruže podršku ovoj inicijativi.

Inicijativa je pokrenuta od strane ljubitelja životinja u Prijedoru, zgroženih nehumanim postupanjem sa životinjama na ovoj gradskoj deponiji.

Osim što se u ovom prihvatilištu postupa nehumano prema životinjama, ono je smješteno u objektima koji ne posjeduju građevinsku dozvolu, a njegov rad je potpuno netransparentan. Postupanje sa životinjama na ovom mjestu je u potpunosti u sukobu sa Zakonom, a primjer toga je nesprovođenje čipovanja i obavezne vakcinacije zbrinutih životinja.

Republički inspekcijski nadzor je, u aprilu mjesecu ove godine, utvrdio brojne nepravilnosti i kršenja zakonskih propisa po čak 7 tačaka, te je izdato uputstvo da se uslovi poboljšaju. No, javnost, do današnjeg dana nije dobila informacije da li je postupljeno po nalogu.

„Ovo prihvatilište je u stvari stratište životinja, i to bez zakonskog osnova! Pokrenuli smo inicijativu za njegovo zatvaranje, jer se novac na lokalnom nivou odvaja, ali očigledno da ne odlazi tamo gdje je namijenjen. Ne postoje podaci niti dokumenti koji potvrđuju da se hranjenje, zbrinjavanje i prihvatanje životinja radi kako je Zakonom propisano. Prihvatilište za pse nije formirano niti se održava u skladu sa Pravilnikom o osnivanju i uslovima koje moraju ispunjavati skloništa za životinje i Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, što je nedopustivo!“ – naglašavaju iz pomenute neformalne grupe građana.

Prikupljeni potpisi, prema najavi iz Grupe, će biti dostavljeni nadležnima u gradu Prijedoru.

Antikorupcija

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.