Izdvajamo

 

Oko 1.500 planinara iz BiH i zemalja okruženja učestvovalo je danas 22.03.2015,nedelja, na 17. po redu tradicionalnoj planinarskoj manifestaciji "Pozdrav proljeću".

Planinarski pohod, u dužini od oko 13 km, počeo je u Rajkovićima u podnožju Kozare, a išao je preko Kozaračkog kamena do Mrakovice. Na Mrakovici je za sve učesnike organizovan ručak i prigodan kulturno-zabavni program.

Juče i danas je, planinarskom domu na Debelom Brijedu, bilo svečano. Članovi planinarskih društava iz Šabca i Bugojna su pristigli još u petak 20.03., a ostali gosti iz Tuzle i Sarajeva su pristigli u subotu 21.

U subotu su imali kraću šetnju, a poslije šetnje čekao ih je grah koji su kuhali Hamdo Kahrimanović i Husein Oruć. Poslije ručka bilo je dosta veselo.

Jutros su svi skupa krenuli na planinarski pohod do Mrakovice. Poslije manifestacije na Mrakovici mnogi su svratili još jednom na Debeli Brijeg, planinari iz Bihaća, S.Mosta, Tuzle, Sarajeva, Bugojna, Šabca, Cazina...

Jedna fotka sa domarom, Mirsadom Forićem, planinarskog doma Debeli Brijeg. Stariji planinari me ubjeđuju da su domari svi dobri ali Mirsad je najbolji. Da podsjetimo, planinarski dom radi svake subote i nedelje. Kod Mirsada na jelovniku imaju kuhanja i jela sa roštilja.

Planinari hvale Mirsadov grah i još dodaju da je ovdje svako jelo ukusnije od onog u čaršiji. Preporuka mnogima koji vikendom žele negdje na ručak ili večeru, da odu na Debeli brijeg kod Mirsada, neće se pokajati. Mirsad mi reče da može i drugim danima da radi, sa određenim grupama i po dogovoru.

Nijaz-Caja Huremović

 


Nikada zločine naših komšija zaboraviti nećemo i dok smo živi o njima ćemo svjedočiti i sve ljude na njih podsjećati. Istinu o našem stradanju ćemo konstantno širiti, a pravdu na ovosvjetskim sudovima uporno tražiti. Za istinu ćemo živjeti, raditi i umirati! Zbog toga danas na ovom mjestu želimo još jednom jasno kazati da su nas naše komšije u nedjeljnim, poslijepodnevnim satima, 24. maja 1992. godine, svojim paravojnim snagama napali, da su tada nad nama agresorski čin započeli i u narednom vremenu realizirali, da su na području naše općine više od 3.000 naših najmiliji poubijali, a njihova tijela u mnogobrojne jame i grobnice skrili, da su naše majke i sestre silovali, da su nas u logore zatvorili i u njima najtežim torturama mučili, da su naše imetke pljačkali i uništavali, da su naše džamije palili i rušili, da su nas sa ognjišta naših protjerali, da su nam povratak na njih osporavali, da se ni nakon 25 godina za zločine svoje nisu pokajali, da zločince iz svog naroda nisu izdvojili već su se s njima poistovjetili, da kosti naših najmilijih još uvijek na njima znanim mjestima kriju, da svoju omladinu lažima o nama truju, da na započetom zlu devedesetih godina i dalje ustrajavaju.

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.