Izdvajamo

 

Otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Renco Davidi posjetio je danas Mjesnu zajednicu  Kozarac, naselje Kalata i OŠ "Kozarac".
Gospodina Davidija, u naselju Kalata, su dočekali, ispred Mjesne Zajednice Kozarac i nevladinog sektora, Ekrem Hadžić predsjednik savjeta mjesne zajednice, Anita Hodžić poslanik u vjeću naroda, Emsuda Mujagić, Nihad Deumić, Suvad Blažević...

Ekrem je izrazio veliku zahvalnost za pomoć u izgradnji potpornog zida kod džamije u Kalati. Zatim je  ispričao, Davidiju, kratku biografiju Kozarca, karakteristike ovog mjesta, onoliko koliko je vrijeme dozvoljavalo. Zatim današnju situaciju u Kozarcu i problematiku kao i planove o budućnosti regije Kozarac. Emsuda Mujagić  je takođe pričala o istoriji Kozarca, zatim aktivnostima nevladinog sektora.Ekrem je predložio da prošetaju do Spomen Obilježja i OŠ Kozarac. Prije šetnje predložio je Davidiju da uđe u džamiju Kalata. U džamiji su, Ekrem i Emsuda, obavjestili Davidija o srušenim džamijama, poslijeratnoj izgradnji porušenih vjerskih objekata.Kratka šetnja do spomen obilježjaU Spomen Obilježju takođe upoznavanje gosta sa ratnim i poslijeratnim dešavanjima u Kozarcu. Zatim o samom Spomen obilježju i značenju samog obilježja.Nakon kratkog obilaska Kozarca i Kalate slijedio je obilazak OŠ Kozarac. Ovdje je, Gospodina Davidija dočekao direktor škole Mirzet Mujičić sa učiteljima i nastavnicima.


Mujičić je pokazao Davidiju radove koji se izvode u kotlovnici a finansira organizacija u kojoj je on otpravnik poslova. Mujičić je izrazio veliku zahvalnost za donaciju za rekonstrukciju grijanja u ovoj školi. Donacija je vrijedna negdje oko 160000 km.
Po protokolu koji sam dobio bilo je predviđeno da dobijemo izjave za novinare.

Mujičić je izjavio za SRNU

"Radovi su u toku i rok za završetak radova je sredina aprila. Imali smo pauzu jer se kotlovi moraju skloniti i sistem grijanja ne bi bio u funkciji i zato smo čekali toplije vrijeme. Slijede izmjena kotlova, izmjena dimnjaka, izmjena akumulatora za vodu i ostalo"

Ja sam kratko razgovarao sa Ekremom Hadžićem "Zahvaljujemo se otpravniku poslova Delegacije EU u BiH Renco Davidiju na posjeti i pomoći koju su donirali Kozarcu.Mi smo ga upoznali sa realizacijom projekta koji su oni finansirali i trenutnim stanjem na području Kozarca" Zatim je dodao "Kritika Gradu Prijedoru zašto lokalna zajednica nije bila upoznata sa radovima na rijeci Starenici (Potporni zid) i samim planovima rada. Jednostavno bio bi neki red bar iz moralnih razloga jer i mi smo lokalni organi Grada Prijedora" riječi su Ekrema Hadžića.

Na kraju, Enes Kahrimanović, nigdje ga u ovoj priči, a najzaslužniji za sva  dešavanja u ovoj priči.

Nijaz-Caja Huremović


Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.